OCENA: Kdo si ti? Zvezde v maskah in V petek zvečer

Pred kratkim se je na Planetu TV z veliko pompa začela oddaja Kdo si ti? Zvezde v maskah. Moja pričakovanja so bila precejšnja, ampak jih oddaja, v kateri dve tričlanski omizji ugibata, kdo se skriva pod masko, ni upravičila. Na TV Slovenija pa so končno začeli z novo oddajo V petek zvečer, ki ponuja za vsakega nekaj (kar pogosto pomeni: za nikogar nič). V prvi oddaji me je resnično ganila in navdušila priredba pesmi Daleč, daleč je za naju pomlad, ki jo je izjemno odpel Oto Pestner.

Nekoč so bili najudarnejši televizijski termini rezervirani za glasbenike. Za najnovejše uspešnice. Družine so se zbrale pred zasloni in uživale ob novih skladbah, zraven pa prisluhnile informacijam o tem, kje bo konkretni izvajalec v kratkem nastopal, kdaj bo izšel album in podobno. Novi mediji so prinesli konkurenco in z leti se je izkazalo, da gledalci med glasbenimi točkami čedalje pogosteje preklopijo na drug program, če ne gre za nekaj res posebnega. In tako so prišle nove oddaje, v katerih so glasbeniki (pa tudi kakšni drugi znani obrazi) skakali po stenah, plesali, kuhali … – počeli torej vse, razen tistega, kar naj bi obvladali najbolje.

V oddaji Kdo si ti? Zvezde v maskah sicer ugibajo, kateri pevec se skriva pod masko, vendar nastopajoči ne pojejo pesmi, s katerimi so si zgradili kariero, pač pa priredbe. Seveda je zabavno slišati, kako Damjan Murko poje uspešnico Petra Lovšina ali kako gre rokenrol Juretu Koširju. Seveda je super slišati, kako neka pevka obvlada čisto drug žanr, kot je tisti, v katerem smo jo spoznali. Težava te oddaje je predvsem, da je za gledalce dolgočasno gledati maske, ki ničesar ne razkrijejo, in na dolgo ugibati na podlagi res obskurnih namigov, ki prej zavajajo, kot pomagajo – četudi poznate glasbeno sceno. Komentarji niso tako različni iz oddaje v oddajo, čeprav se ekipa znanih žirantov lepo zabava med sabo, da bi do konca oddaje ohranila napetost. Sčasoma postaja dolgočasno opazovati neko masko, ki se po dolgotrajnem ugibanju vendar razkrije. In to res na hitro. Ker v trenutku, ko izvemo, kdo je pod masko, ta pevec ni več zanimiv …

Oddaja V petek zvečer je glede tega prijaznejša do glasbenih gostov, saj na odru prepevajo tako svoje skladbe kot uspešnice drugih. Nastopi v živo so večinoma zamišljeni kot neke ekskluzivne točke, v katerih združujejo bolj ali manj nenavadne glasbenike, v oddajo pa se oglašajo tudi pevci iz svojih domov.

Za vse, ki so kdaj videli Stran A na hrvaški televiziji HRT (prav zdaj ob sobotah ob 20. uri ponavljajo prvo sezono), so nastopi v živo na TV Slovenija seveda siromašen nadomestek. Ker pa na naših televizijah taki nastopi postajajo izumirajoča vrsta, smo lahko zadovoljni tudi s tem. Še posebno ker zna voditelj Blaž Švab, ki je Darjo zamenjal za novo blondinko, kot glasbenik izbirati zanimive kombinacije. Tudi igrice, v katerih sodelujejo glasbeniki, bodo gledalce zabavale, čeprav bo kateri od tistih z res uspešno kariero gotovo užaljen, da za gostovanje na televiziji potrebuje masko ali da se mora igrati. Ampak verjetno je to za ustvarjalce lažje kot brskati po življenju gostov, da bi našli zanimive anekdote, ki bi tudi lahko nasmejale in zabavale gledalce. A to je seveda precej zamudno …

DELITE