Kapitan Gatnik po novem v barvah

Mladinska knjiga je prvič po 18 letih, odkar v Sloveniji izhaja priljubljena serija knjig o Kapitanu Gatniku, izdala barvno različico te duhovite mojstrovine ameriškega avtorja in ilustratorja Dava Pilkeyja. Letos so izšle prve štiri knjige, v prihodnjih dveh letih pa bodo izšle še dvakrat po štiri – vseh skupaj jih bo dvanajst.

Kapitan Gatnik se uvršča med najbolj priljubljeno branje za otroke, starejše od sedem let, tudi tiste, ki sicer po knjigah redkeje posežejo. Po svetu je bilo prodanih več kot 80 milijonov izvodov knjig iz te serije, prevedene pa so v 39 jezikov. Serija pa ni le svetovna uspešnica, ampak je tudi v Sloveniji dosegla odlične rezultate, saj je bilo pri nas od leta 2003 prodanih skoraj 60.000 izvodov knjig. K izjemni priljubljenosti slovenske izdaje je veliko pripomogel slovenski prevod Boštjana Gorenca – Pižame. »Kapitan Gatnik me na prevajalski poti spremlja že od začetka, ko je pred osemnajstimi leti moja tipkovnica prvič zadonela v ritmu gatograba. Vsak nov veličasten roman o bombažnem bojevniku mi je postavil nove izzive, ko sta Grega in Klemen navihano premetala še en napis na oglasni deski ali pa sem si moral izmisliti slovensko ime za naslednjega čuknjenega zlikovca,« pravi Pižama, ki ne podcenjuje otroških knjig in to svetuje tudi drugim. »Čeprav bi lahko kdo odmahnil z roko, da so to zgolj trapaste otroške knjige, sem ob njih prelil obilo prevajalskega švica in si nabrusil veščine, ki mi ne pomagajo samo pri prevajanju, marveč tudi pri pisanju lastnih zgodb. Zato se mi zdi edino primerno in zveličavno, da ob polnoletnosti v slovenščini Kapitan Gatnik zasije v barvah in navduši nove generacije bralcev.«

Avtor te izjemne uspešnice Dave Pilkey (1966) je bil še otrok, ko so mu diagnosticirali motnjo pozornosti in hiperaktivnosti ter disleksijo. Med poukom je bil tako moteč, da so ga učitelji vsak dan pošiljali sedet na hodnik. Dave je na srečo rad risal in si izmišljeval zgodbe. Na hodniku je ustvarjal izvirne stripe – čisto prve prigode Pasjega moža in Kapitana Gatnika. Na fakulteti je spoznal učitelja, ki ga je spodbujal, naj ilustrira in piše. Leta 1986 je zmagal na ameriškem državnem natečaju in za nagrado prejel objavo svoje prve knjige World War Won (Dobljena svetovna vojna). Ustvaril je še kopico knjig in leta 1998 prejel kalifornijsko medaljo mladih bralcev za knjigo Dog Breath (Pasji zadah), ki jo je objavil leta 1994. Leta 1997 je bil s knjigo The Paperboy (Raznašalec časopisov) uvrščen na častno listo ameriške mladinske knjižne nagrade caldecott. Prigode Super Pleničkota, objavljene leta 2002 (izdane tudi v slovenščini), so bile prvi strip, katerega osnova so bile knjige o Kapitanu Gatniku. Na lestvici najbolje prodajanih knjig časnika USA Today je dosegel šesto mesto, tako med izdajami za otroke kot odrasle. Znašel se je tudi na lestvici knjižnih uspešnic časnika New York Times. Sledili sta ji še knjigi Prigode Uka in Glaka, kungfujskih pračlovekov iz prihodnosti in Super Pleničko 2: Tatovi straniščnih školjk, ki sta se prav tako znašli na lestvici knjižnih uspešnic USA Today (in prav tako doživeli izdajo v slovenščini). Nevsakdanji slog teh stripov želi pri otrocih vzbuditi nebrzdano ustvarjalnost. Njegove zgodbe so deloma avtobiografske in raziskujejo univerzalne teme, ki slavijo prijateljstvo, strpnost in zmagoslavje dobrosrčnosti.

DELITE
Pomakni se na vrh