INTERVJU: Ella Roš o težkih preizkušnjah in glasbeni poti

28-letna kantavtorica Ella Roš, ki je odraščala v Pivki in se pred časom preselila v Ljubljano, je po horoskopu kozoroginja, navdih za svoje skladbe pa išče v svojem življenju. Piše torej o tem, kar ji roji po glavi, kar vidi okoli sebe, in o življenjskih izkušnjah, ki jih ima kar nekaj – žal tudi takih tragičnih …

Njeno otroštvo je bilo vse prej kot običajno, saj je pri 15 letih nepričakovano izgubila očeta, ko je imela 20 let, pa je boj za rakom izgubila tudi njena mami. »Čeprav sva z bratom starše izgubila zelo hitro, je bil čas, ki sva ga preživela z njimi, čudovit, obdan z ljubeznijo in spoštovanjem. Z bratom sva prav zaradi te izkušnje zgradila še trdnejši odnos in vesela sem, da imam brata, kakršen je on.«

Kako ste prišli v glasbene vode?

Priznati moram, da je zgodba o tem, kako sem se znašla v pravih glasbenih vodah, kar malce smešna. Z glasbo sem se začela resneje ukvarjati šele leta 2018. Pred tem sem doma pisala pesmi v glasbenem programu za svojo dušo, veselje, sprostitev, z zavestjo, da dlje od svojih predalov teh pesmi pravzaprav ne želim deliti. Ko pa se mi je nabralo več kot 30 avtorskih pesmi, so mi najbližji predlagali, da vsaj svojo najljubšo pesem posnamem v studiu, da si jo bom lahko vedno doma tudi predvajala.

Kako ste se potem poiskali založnika in sodelavce?

Najprej sem poiskala ustrezen glasbeni studio, tam pa so mi predlagali, da pesem predstavim glasbeni založbi Menart Records Slovenija. Nino Ošlak, producent, s katerim sodelujem zadnje leto, mi pomaga, me usmerja in skupaj z njim oblikujem sebe kot izvajalko.

Poznate Ello Fitzgerald? Je morda soimenjakinja kaj vplivala na vaše petje?

Ella Fitzgerald je bila izjemna glasbenica, ki je lahko vzor vsem glasbenikom. Ne morem sicer trditi, da je prav ona vplivala na moje petje, mi je bil pa džez, ki ga je izvajala, vedno pri srcu. Vsi njeni uspehi so občudovanja vredni!

Kdo so sicer vaši vzorniki?

Na to vprašanje težko najdem odgovor. Pri poslušanju in pisanju glasbe se stilsko ne opredeljujem, tako da bi bili lahko moji vzorniki tako Tina Turner, Andrea Bocelli, Frank Sinatra, Beyoncé, Rita Ora, Eminem in Karol G kot Avseniki, Klape, U2 ipd. Če se osredotočim na slovensko glasbo, pa sta me najbolj prevzeli Nina Pušlar in Nuša Derenda, čeprav ne izvajam njunega glasbenega sloga.

Ste samoukinja, pa vendar pišete svoje pesmi. Kako ste odkrili ta dar?

Ne vem, kako, a že kot otrok sem si izmišljevala besedila in melodije ter veselo prepevala. To veselje ni nikoli izginilo.

Ste takoj vedeli, da so vaše pesmi dobre, ali ste iskali mnenje kakšnega izkušenega glasbenika?

Da so moje pesmi tako dobre, da bi lahko z njimi gradila svojo glasbeno pot, si nisem niti drznila verjeti. Pesmi, ki sem jih pisala, so bile zame, nikoli nisem bila obremenjena s tem, da mora biti moja glasba všeč drugim, saj ni bilo v načrtu, da bi jih delila z drugimi. Očitno sem bila na pravem mestu ob pravem času, ko sem dobila potrditev producenta in glasbene založbe. Danes je sicer drugače – mnenja izkušenih glasbenikov so mi pomembna; svoj prvotni slog sem v teh dveh letih spremenila in prešla v moderne zvoke, v katerih se najdem kot izvajalka, pri čemer prisegam na mnenje svojega zdajšnjega producenta Nina Ošlaka.

Nova pesem Vrnem se je ljubezenska. Je avtobiografska?

Pesem Vrnem se je avtobiografsko delo, v katero vključujem nekaj metafor, ki si jih poslušalci lahko aktualizirajo po svoje. Tako kot vsi sem bila tudi sama nekoč postavljena pred dejstvo sprejeti pravo odločitev v ljubezenskem odnosu. Včasih lahko prevlada strah, zaradi katerega mogoče sprejmemo drugačne odločitve, kot bi jih sicer. Pesem govori o odločitvah, ki smo jih sprejeli v preteklosti, ki pa niso bile nikoli razčiščene.

Ali lažje pišete, ko ste srečno ali nesrečno zaljubljeni?

Z leti ugotavljam, da mi melodija in besede lažje tečejo, če sem nesrečna oz. če pišem o težkih trenutkih, ki jih preživljajo drugi. Bolečino nekako lažje spravim na plan kot srečo, ki je morda zaradi strahu, da bi šlo na slabše, ne izpostavljam rada. Vendar to ne pomeni, da veselih pesmi ne pišem, samo lažje pišem o težkih izkušnjah.

DELITE
Pomakni se na vrh