Pomoč dehidrirani koži

Za zdravo in sijočo kožo je ključna vlaga, zato pogosto poudarjamo, da je vlaženje najpomembnejši sestavni del njene nege. Če ji primanjkuje vode, govorimo o dehidrirani koži. A čeprav so simptomi podobni, dehidrirane kože ne smemo zamenjevati s suho kožo. Gre namreč za dve različni težavi.

Suha ali zelo suha koža označuje določen tip kože. To je trajno stanje, za katero je značilno zategovanje celotnega obraza ali telesa zaradi nepravilnosti v kožni barieri. Koža je tanka, lahko je pordela, manjka ji lipidov.

Dehidrirana koža pa lahko prizadene ljudi vseh tipov kože. Gre za reverzibilen, začasen pojav oziroma stanje kože, za katero je značilen občutek zategovanja in neudobja zaradi pomanjkanja vode. To pomeni, da so lahko prav vsi tipi kože, tudi mastna, v določenih okoliščinah ali letnih časih dehidrirani.

Kako prepoznate dehidrirano kožo

Zategovanje kože na obrazu je prvi opozorilni znak, da ji primanjkuje vlage. Sčasoma pa izgublja sijaj, postane pusta, pridružijo se drobne dehidracijske linije. Koža pogosto srbi, zlasti po umivanju pa se na njej lahko pojavijo tudi luske. Gre za nenavadno, a začasno stanje, ki ni nujno povezano samo s suho kožo.

Kaj povzroča dehidracijo

Naraven proces izgube vode skozi povrhnjico je povezan z neprestano difuzijo vode v koži. Voda iz krvnega obtoka namreč prehaja skozi dermis, ki je resnični kožni rezervoar vlage, nato preide v epidermis in izhlapi na povrhnjici. Vodo vsak dan izgubljamo vsi, moški in ženske, ne glede na starost ali tip kože.

Koža je nenehno v interakciji z zunanjim okoljem. V normalnih razmerah se lahko sama rehidrira, vendar ji nekateri zunanji dejavniki to vztrajno preprečujejo – recimo  onesnažen zrak, mraz, veter, UV-žarki, tobak, alkohol, pa tudi utrujenost in stres. K dehidraciji kože lahko pripomorejo tudi neustrezni kozmetični izdelki, v mislih imamo predvsem preveč agresivna čistila, ali pa nekatera zdravljenja, denimo proti aknam.

Vse našteto pospešuje izgubo vode v koži, ta pa ni več sposobna obnavljati svojih naravnih vlažilnih kapacitet, zato postane dehidrirana. Taka pa je po navadi občutljivejša, zateguje jo, na njej se pojavijo dehidracijske linije, ki se sčasoma spremenijo v gubice … Posledično koža izgubi sijaj ter postane sivkasta in pusta.

Kaj lahko storite

Kože ne smete pustiti žejne! Odrasla oseba na obrazu vsak dan izgubi približno 1 kozarec ali 250 ml vode, zato je vlaženje kože obvezno za vse tipe kože, brez izjeme. Svoji koži lahko podarite vsakodnevno osvežitev s serumom Hydrabio, ki v sebi skriva vse, kar koža potrebuje.

Serum poskrbi za 24-urno vlaženje na treh stopnjah in okrepi naravne vlažilne mehanizme kože. Njegova tekstura je lahka, vlažilna, nelepljiva in neopazna, saj se nemudoma vpije v kožo. Poleg tega pa je odlična podlaga za ličila. Serum pa obožujejo tudi moški zaradi lahke teksture, ker ne pušča belih sledi na bradi, poleg tega pa odlično pomiri razdraženo kožo po britju.