Alex Volasko: Nič več ni samoumevno

Letos Alex Volasko praznuje deseto obletnico objave svoje prve skladbe, jubilej pa je proslavil – ker drugače niti ne gre – z novo skladbo, in sicer z naslovom Jutri. Ob tej priložnosti smo mu zastavili nekaj vprašanj.

Nova pesem Jutri govori o neki boljši prihodnosti. Ste tudi sicer optimist?

Vse svoje življenje si želim videti najboljše v stvareh, pa naj je položaj še tako črn. Kot vsak človek sem in bom imel svoje vzpone in padce, ne glede na okoliščine pa si želim, da bi se vsem nam v bližnji prihodnosti življenje vrnilo v stare okvire.

Ali pogosto stvari prelagate na jutri?

Če lahko nekaj postorim danes, se potrudim, da je zadeva čim prej končana, vendar si je nujno treba vzeti tudi čas za odmor. Veliko stvari rad puščam, da se zgodijo spontano in se ne obremenjujem preveč, hkrati pa imam rad urejen urnik, ker sem lahko zaradi obilice dela precej raztresen in pozabljiv.

Ste eden od najzanimivejših mladih glasbenikov. Ko gledate na svoje začetke – se je bilo težko prebiti?

No, letos bom star 30 in po vseh formalnostih in normah bom polnopravno spadal v srednja leta, haha. Še vedno se prebijam in želim dokazovati v glasbenem ustvarjanju, vsak dan pa imam več zagona. Morda je kriva epidemija, vendar se mi zdi, da v času, ko ni nič več samoumevno, vsi potrebujemo več glasbe kot kadar koli prej.

Ste na svoji poti naredili kakšno napako?

Kot mulec sem naredil mnogo napak. Nekatere morda malce obžalujem, nekaterih nikakor ne – a iz vseh sem se naučil veliko. Letos mineva 10 let od mojega prvega samostojnega singla in zelo sem žalosten, ker ob obletnici verjetno ne bo mogoče prirediti niti manjšega nastopa. A vseeno ostajam optimist in verjamem, da bomo kmalu spet skupaj prepevali ob večerih.

Se radi učite od starejših, bolj izkušenih?

Na starejše glasbene kolege sem vedno gledal z veliko občudovanja, saj menim, da imajo veliko zgodb, ki lahko nam mladim pridejo izjemno prav. Čeprav nisem snemal veliko duetov, sem tako ali drugače sodeloval že z marsikaterim izkušenim glasbenikom in vsakemu sem vedno z veseljem prisluhnil.

Zakaj so za vas sodelovanja z drugimi glasbeniki pomembna?

Sodelovanja so zelo pomembna, saj znajo izkušenejši dati drugačen pogled na svet, in to mi daje novih moči ter idej. Hvaležen sem za vsako od izkušenj, ki jih je kdo z mano delil, z veseljem pa jih tudi predajam naprej.

Kaj vas je v glasbi nazadnje navdušilo?

Rad se navdušujem nad drobnimi stvarmi v glasbi, kot je to, da spontano odkrijem kako novo, res hudo skladbo. V glasbi pa me seveda najbolj navdušuje moja draga Saša, ki je odlična pevka, polna novih idej. Morda zveni preveč, a zaradi nje je nastal tudi novi videospot za to pesem in res sem hvaležen za vsako njeno kritiko ter pohvalo.