Niso vse knjige za hec!

V teh časih je lahko knjiga človeku v uteho in oporo. Tudi zato se je založba Miš kljub nepredvidljivim razmeram odločila, da ob podpori Javne agencije za knjigo RS in občine Domžale tudi letos izpelje svoj tradicionalni mladinski literarni festival z naslovom Bralnice pod slamnikom, ki širi zavest o pomenu bralne kulture in medgeneracijskega sodelovanja.

Festival letos poteka že enajstič; rdeča nit je tokrat spletena okrog problemske literature za otroke in mlade, naslov pa je temu primeren: Ni hec.

Festivalski dogodki, ki se bodo dogajali do junija, potekajo v sodelujočih knjižnicah in drugih ustanovah po spletu, če pa bodo razmere boljše, bodo organizatorji dogodke, kot je bilo v navadi v preteklosti, izpeljali v živo. Festivalsko dogajanje se je kot vsako leto začelo s strokovnim srečanjem, ki je potekalo pod naslovom Niso vse knjige za hec: problemska literatura med bralci, na njem pa so kot vedno sodelovali priznani strokovnjaki s področja branja in literature, denimo mag. Tilka Jamnik, dr. Gaja Kos, dr. Vanesa Matajc in drugi.

Tudi letos so razpisali literarni natečaj za otroke in mladino, na katerega se sodelujoči prijavljajo z najraznovrstnejšimi pisnimi in likovnimi izdelki, ki zajemajo letošnjo festivalsko temo. Festival gosti domače in tuje ustvarjalce otroške in mladinske književnosti, s katerimi bodo potekali pogovori po spletu, ogledati pa si jih bo mogoče na Facebook strani založbe Miš, na njenem kanalu na Youtubu in na spletni strani festivala www.bralnice.si. Letošnja osrednja tuja gosta sta norveška pisateljica Mina Lystad, ki je pri založbi ravno v času začetka letošnjega festivala izdala knjigo , lani pa Luzerko, in nizozemski pisatelj Gideon Samson, ki je lani pri založbi izdal knjigo Dnevi na otoku.

Pogovora z obema gostoma bo vodil Boštjan Gorenc Pižama; z Mino Lystad se bo pogovarjal v sredo, 21. aprila, z Gideonom Samsonom pa v četrtek, 20. maja, ob 20. uri. Vse informacije o omenjenih pogovorih in drugih dogodkih lahko spremljate na festivalski spletni strani www.bralnice.si in na spletni strani založbe Miš www.miszalozba.com.

Ena od osrednjih tujih gostij letošnjega festivala je norveška pisateljica Mina Lystad. Obe njeni knjigi Fejk in Luzerka, ki sta izšli pri založbi Miš, sta nadvse aktualni, saj govorita o posledicah lažnih novic in družbenih medijih.

Knjiga Dnevi na otoku nizozemskega avtorja Gideona Samsona v ospredje postavlja tematiko medčloveških odnosov, kot se zrcalijo v očeh glavnega najstniškega protagonista.

Letošnja festivalska slikanica Mišja abeceda vabi s pesmicami – vsaka od njih se začne na posamezno črko abecede – v svet učenja branja.