INTERVJU: SAMO IN RENATE RUGELJ – 20 let dobrih knjig

Prav v teh dneh zakonca Samo in Renate Rugelj praznujeta. Slavita namreč dve desetletji svoje založbe UMco, ki je v tem času poskrbela za cel kup izvrstnega branja. Ob tem jubileju smo ju povprašali po spremembah v založništvu in branju, pa tudi po najljubših knjigah.

Vama je hitro minilo prvih 20 let?

Če pomisliva površno, je minilo, kot bi mignil, če pogledava podrobneje, pa je dve desetletji dela na knjižnem področju vseeno dolga doba. Vsaka od približno štiristotih knjig, ki smo jih v tem času izdali, je imela neko svoje življenje do izida in svojo zgodbo tudi po njem, vsaka je podobna otroku, ki si mu pomagal na svet, potem pa si opazoval, kako se bo znašel v njem in kako ga bodo drugi sprejeli.

Kaj se je vse spremenilo v dveh desetletjih na področju knjig?

Ogromno se je spremenilo v vseh segmentih izdajanja, od tehnične produkcije do promocije knjig; spremenila se je tudi komunikacija z bralci, pojavljanje knjig v medijih, ki (še) pišejo o novih slovenskih knjigah itn., vendar bistvo že ves ta čas ostaja enako: samo izjemne knjige izjemnih avtorjev se prebijejo iz množice knjig in le redke preživijo neko daljše časovne obdobje, denimo desetletje in več.

Poleg založbe UMco imate tudi revijo Bukla. Verjetno ima zdaj kar reden krog bralcev?

Brez zvestih in številnih bralcev Bukle ne bi imelo smisla izdajati. Zadnje čase, ko so razmere na področju knjige zaradi epidemije zelo nestabilne, v Buklo raje ne napišemo, kdaj točno izide naslednja. Zato nas bralci pogosto kličejo, kdaj bo izšla, ko pa izide, marsikje poide v istem dnevu, ko jo prinesemo tja. Bukla ima ogromno stalnih bralcev, veseli smo, da nas radi berejo tudi mlajši knjigoljubi, po nekih raziskavah branosti je imela vsaka številka čez 40.000 bralcev. Bukla je res unikaten vodnik po novih in dobrih slovenskih knjigah.

Katera knjiga je bila največja uspešnica vaše založbe?

Sicer nismo založba uspešnic, se je pa nekaj knjig prelevilo vanje. Prvi res dobro prodajani knjigi sta bili Delaj, teci, živi in Paleorecept, ki sta aktualni še danes, potem zgodovinska Civilizacija, psihološka Razmišljanje, hitro in počasno, prehranski Požgani možgani, potopisna Poti, v zadnjem letu pa seveda Videmškov Plan B, ki je dobila nagrado za najboljšo knjigo lanskega leta.

Katere knjige sta bila osebno najbolj vesela?

Vsake nove knjige smo veseli. Zdaj ko uporabljamo digitalno tehnologijo, točno vemo, kakšen bo končni izdelek, včasih pa ni bilo tako. Ko je pred leti izšla naša knjiga 1001 film, so iz Kitajske z letalom vnaprej poslali nekaj izvodov. Takrat smo bili ravno na Krku in tja nam jo je iz Ljubljane pripeljala kolegica. Res nas je skrbelo, kakšna bo in ali je vse v redu z njo, saj je šlo za tisočstransko knjigo in veliko finančno tveganje. Kot se je izkazalo, je bila knjiga super in smo si zelo oddahnili.

Samo in Renate Rugelj

Katero knjigo sta najhitreje in katero najdalj brala?

Samo: Kar nekaj knjig sem prebral takoj, v enem dnevu, od Odrešitve Jamesa Dickeyja do Transverzale Jakoba J. Kende. Najdlje pa berem očetovo Pot samouresničevanja, ki jo vse od njenega izida sem ter tja vzamem v roke. Ker smo jo potem ponatisnili, zdaj prebiram najnovejšo izdajo.

Renate: Jaz moram za predstavitve v Bukli veliko knjig prebrati zelo na hitro, za kar mi je pogosto žal, sploh če mi je knjiga všeč in bi rada podaljšala užitek. Tiste, ki izidejo pod mojim uredniškim očesom in sem odgovorna zanje, pa berem seveda zelo počasi in natančno, pogosto tudi dvakrat ali več.

Kaj pa bi v tej pomladi priporočila v branje?

Od naših knjig je v tem času poleg Alija Žerdina (Leto nevarne bližine) zelo aktualna vsekakor Ožina svoboščin, v kateri avtorja pišeta o razmerju med oblastjo in civilno družbo, potem pa pred poletjem vsekakor poiščite roman o Caminu, Niti koraka več, ki ga v teh dneh končuje Janja Vidmar, in knjigo esejev Irene Štaudohar Kaj hoče ženska. Od knjig drugih založb je trenutno zelo aktualen obsežen življenjepis Dostojevskega, pa vsi romani, ki so izšli v okviru Fabule, Bookerjev nagrajenec Lincoln v bardu, priporočava tudi knjigo Nobelovke Svetlane Aleksijevič Vojna nima ženskega obraza, novi roman Harukija Murakamija Uboj komturja in knjigo Erice Johnson Debeljak Devica, kraljica, vdova, prasica, poiščite pa tudi novo knjigo Jordana B. Petersona Onkraj reda.

DELITE
Pomakni se na vrh