Kobal po škandalu na splet …

V ponudbi spletnih predstav nikakor ne zamudite Vrnitve odpisanih, ki si jo boste lahko ogledali 15. aprila. V njej sta namreč združila moči Boris Devetak in Boris Kobal, za katerega bo to prvi gledališki nastop po aferi s plagiatom, zaradi katere se je pred časom umaknil iz javnosti.

Kako je prišlo do odločitve za spletno predstavo?

Kobal: Z Borisom že nekaj časa sodelujeva na Radiu Trst Slovenija in sploh se poznava še iz časov, ko smo v Trstu delali kabaretne oddaje in predstave, da ne govorim o desetletnem sodelovanju na TV Popru.

Devetak: Predstava Radio Poper je zaživela na odrih že pred kakšnim letom, ko sva s Kobalom sestavila nekaj novih in starih skečev, novic in songov, vendar je zaradi znanih koronavirusnih okoliščin obstala …

Kobal: … in je bilo samoumevno, da greva na splet, predvsem pa, da to narediva, preden greva definitivno v franže.

Zakaj naslov Vrnitev izbrisanih?

Devetak: Naslov se je rodil že leta 2013, ko smo TV Koper Capodistria in slovenskemu programu Rai predlagali televizijsko oddajo s tem naslovom. Iz te moke ni bilo nobenega kruha in naša ekipa je bila dokončno izbrisana. Kobal pa se je pred nekaj leti potrudil in se izbrisal kar sam.

Kobal: Veliko je bilo poizkusov, da bi naredili vrnitev TV Popra, saj je bila to zelo priljubljena oddaja … a zaman! O nas sploh ne govorijo – kot da tega ni bilo. Tako zelo so nas imeli radi na RTV Slovenija … izbrisali so nas! Zato se vračamo.

Sta morda občudovalca filma Vrnitev odpisanih?

Devetak: Naslov je navdihnila ravno Vrnitev odpisanih, pred leti sem na neki bencinski črpalki v Sloveniji kupil DVD, in glede na to, da je bil takrat še aktualen problem izbrisanih, je naslov Vrnitev izbrisanih nastal kot naravna posledica.

Ali bosta predstavo po spletu odigrala enako, kot bi jo, če bi bila v živo, ali se kaj prilagodita?

Kobal: Midva greva v živo! Dve crkovini v živo … se dobro sliši. Projekt pa je zastavljen kot enkratna spletna izvedba.

Devetak: V živo, a brez občinstva na prizorišču. Mislim, da prvič nastopam v tej obliki (brez gledalcev v živo) in sem radoveden, kakšen bo najin odziv na tem posebnem spletnem odru. Sicer pa sva bila primorana posneti nekaj vmesnih reklam, ki nam bodo omogočale, da lahko med odmorom spremeniva prizorišče.

Kako dolgo sta pripravljala predstavo?

Devetak: Predstava je bila pravzaprav pripravljena že pred letom dni, ob tej priložnosti pa sva obstoječim skečem dodala še Kvazikviz, med katerim bodo lahko spletni gledalke in gledalci v živo odgovarjali na zastavljena nagradna vprašanja.

Kobal: Sva se kar hitro obrnila, toliko pa že obvladava.

Se morda spomnita, kako sta se spoznala in kako sta prvič začela sodelovati?

Kobal: Ja, Devetak me je pred 40 leti prosil, če mu posodim 1000 lir … še danes jih čakam.

Devetak: Kobal je veliko starejši od mene, tako da sem njega spoznal, ko sta s pokojnim Verčem polnila dvorane v zamejstvu. Sodelovanje pa sva začela s kabaretom na radiu Trst A in nadaljevala na TV Koper Capodistria s TV Poprom.

Sta bila v stiku ves čas, tudi po koncu TV Popra?

Devetak: Stikov ni bilo veliko, ker je ekipa razpadla in je vsak od nas zavil po svoji poti. Znova sva se srečala pred leti, če se ne motim, na festivalu stand upa Bunga Bunga v Sežani, in spet začela sodelovati.

Kobal: Bi pa ob tem rad povedal, da je bil Boris v času afere s plagiatom edini človek, ki mi je pomagal. Dal mi je možnost, da vsak teden izvajam skeče na Radiu Trst.

Kaj vama je pri drugem najbolj in kaj najmanj všeč?

Kobal: To, da si je simpatično sposodil 1000 lir, in to, da jih simpatično ne vrača! Sicer pa imava enak okus za humor in Boris je zelo sposoben in kreativen.

Devetak: Najbolj mi je všeč Kobalov naravni smisel za humor, najmanj pa, da si včasih zaradi depresije izposodi kak tekst. Zato sem mu svetoval, naj me vzame za zgled. Oziroma naj raje pade v malvazijo kot v depresijo!

So tudi vajina zasebna druženja polna smeha in šal ali sta šaljiva le pred občinstvom?

Kobal: Ne, rada se »zajebavava« tudi na štiri oči ali po telefonu. Mislim, da ne mine razgovor brez štosiranja.

Devetak: Osebno so mi druženja s Kobalom zelo všeč, ker je po navadi veliko smeha. In če drži dejstvo, da je smeh pol zdravja, potem bi moral jaz po vsej logiki doseči starost Borisa Kobala. Pardon, Borisa Pahorja.

DELITE
Pomakni se na vrh