INTERVJU: Legenda domačega metala Noctiferia o Laibachu in drugem

Legendarna ljubljanska metalska zasedba Noctiferia je premaknila že kup meja in osvojila številne poslušalce. Z novim albumom Reforma, ki izide konec maja, se bo poklonila legendarni zasedbi Laibach. Prav v teh dneh je izšla pesem No History, ki napoveduje album, zato smo zasedbi zastavili nekaj vprašanj.

Izdali ste novo pesem No History. Kako je nastala?

Ker gre za predelavo, je pesem nastala podobno kot vse druge na prihajajoči plošči. V izvirniku smo videli potencial in mu zato želeli dodati novo razsežnost. Ima pa ta pesem od vseh predelanih največ značilnosti naše avtorske glasbe in je mogoče zato bil njen nastanek bolj spontan.

Ob naslovu pesmi lahko razmišljamo o zgodovini. Tudi o tem, na primer, kako so se stoletja ljudje bali, da jih bo zgodovina pozabila, danes pa je prav nasprotno – na spletu se za vedno ohranijo tudi največje neumnosti, ki jih objavljamo sami … Kako vi gledate na to?

Vsako obdobje ima svoje značilnosti, v tem obdobju je to internet. Vsebina interneta je ogledalo človeštva in iz nje se bomo v prihodnosti učili na lastnih napakah. Poanta je v ravnovesju, kar pa je za človeštvo mnogokrat nemogoča naloga.

Pesem je najava novega albuma, ki ga boste posvetili zasedbi Laibach. Kako je prišlo do tega?

Že od nekdaj smo se spogledovali s skupino Laibach, njeno estetiko in načinom dela. Bila je in je še vedno edini slovenski »glasbeni kolektiv«, ki nam je lahko v nekaterih pogledih za vzgled. Tako je pred leti kitarist Igor prišel na idejo, da bi naredili predelavo ene pesmi. Zamisel je nekaj časa mirovala, potem pa smo nenačrtovano naredili tri predelave in končali s celim albumom, a je zaradi sprotnega razvijanja idej in številnih tujih gostov nastajal bolj počasi.

Kaj pa ima Noctiferia skupnega z Laibachom?

Alternativen pristop h glasbi in balkanske korenine.

Sicer pa ste že dve desetletji vodilna metalska zasedba pri nas. Kako se je v tem času spremenila scena?

Scena se je razvila, tudi zaradi interneta. Pred 25 leti je bilo v Sloveniji nekaj organizatorjev, par bendov in metalska oddaja na RŠ-ju. Danes pa ima tudi slovenska metalska scena veliko infrastrukture, ki je potrebna za njeno delovanje (več organizatorjev, webzini, festivali, klubi, založba, bendi …). Žal pa je prekletstvo Slovenije za delovanje metalskih zasedb njena majhnost.

Zdaj so zaradi epidemije razmere seveda še posebej drugačne. Mislite, da se bo scena lahko obnovila ali bo za vselej drugačna?

Scena se bo obnovila. Vprašanje je, kdaj in kako, ampak metalska subkultura živi v srcih in verjamem, da lahko preživi vse družbenopolitične igrice.

Ste gledali dokumentarec Železne stopinje? Kaj mislite o zasedbah, ki so že dolgo pred vami v Sloveniji razvijale metalsko glasbo?

Žal ne, to nas še čaka. Vedno nas je bolj zanimala prihodnost kot preteklost. Do starejših zasedb pa vse spoštovanje, brez njih bi bili tudi naši začetki drugačni, verjetno tudi težji.

Ima metalska glasba prihodnost?

Za zdaj je na sceni že 50 let in se še razvija. Dokler ne bo podlegel popolni komercializaciji, bo metal živel.

DELITE
Pomakni se na vrh