INTERVJU: Andraž Hribar o jadranju, ukrepih in navdihu

Izvrstni glasbenik Andraž Hribar je pred kratkim posnel videospot za pesem Barčica, ki je izšla na njegovem zadnjem albumu. Z večkrat nagrajenim kantavtorjem smo se pogovarjali o glasbi, pa tudi o tem, kako rad jadra in kaj misli o omejitvenih ukrepih zaradi covida 19.

Barčica je naslov nove pesmi. In očitno so bili navdih zanjo posebni ukrepi, drži?

Barčica je bila napisana kakšen mesec ali dva pred pojavom covida. Pesem govori o odnosu med moškim in žensko, ki je buren, divji, poln ovir in pasti, a hkrati udoben in prijeten. Kot pravi besedilo: »…doma v pristanu se umiri …«

Zanimivo pa je, da lahko v besedilu najdemo tudi sedanje razmere, v katerih veljajo posebni ukrepi zaradi epidemije, kot že sami ugotavljate. V pesmi se čuti veliko hrepenenje po popotovanjih, avanturah, svobodi, prijateljih, objemih in poljubih brez mask, hladnem točenem pivu, nogometnih tekmah … Res je že čas, da se konča ta zoprnija s covidom.

Je bilo snemanje zaradi ukrepov kaj drugačno kot sicer?

Ploščo z naslovom Čas je smo snemali malo pred prvo zaustavitvijo javnega življenja, dokončali pa  jeseni, ko je plošča izšla. Na novi plošči je tudi Barčica. Nekaj snemanj in usklajevanj je bilo na daljavo, kar pomeni, da sem nekatere posnetke ustvaril v svojem studiu in jih poslal producentu v nadaljnjo obdelavo v njegov studio. Toda tak način dela je bil običajen že pred epidemijo, zato ni bilo večjih zapletov.

Ali torej zdaj, ko ni nastopov, nastaja še več pesmi kot sicer?

Pri meni je pisanje zelo povezano z akcijo in dogodki, s potovanji, srečanji … Trenutno je teh stvari bolj malo. Rekel bi, da pišem celo manj kot v običajnem ritmu življenja. Je pa res, da izkušnja z epidemijo globoko reže v vse nas. Tudi to hrepenenje po ponovni normalizaciji življenja prinaša nove teme. In z njimi nove pesmi …

Imate morda sami barčico? Kakšne so vaše izkušnje z navtiko?

Imam barčico in že dolga leta jadram. Če bi bilo vse normalno, bi imel to pomlad že kar nekaj jadralnih dni za sabo.

Kakšno poletje si želite? Kakšen dopust vam je najljubši?

Idealno poletje razdelim na nekaj delov. Nekaj dni na otoku, večino na jadrnici, en del pa še na potovanju kam dlje.

Če imate barko na Hrvaškem, me zanima, kako komentirate to, da lastniki ne morejo do svoje lastnine?

S tem ukrepom se težko strinjam. Menim pa, da smo vsi na istem in moramo skupaj tudi potrpeti. Dajati prednost in boljše pogoje samo nekaterim izbrancem je v takih časih nesprejemljivo.

Kaj od ukrepov vas najbolj moti?

Kje naj začnem … (smeh) Pravzaprav me moti celotna situacija, pomanjkanje svobode gibanja in druženja. Poskušam pa vse razumeti kot del skupne rešitve problema. Zato ne stokam in raje sodelujem in s tem pomagam skupnosti.

Kako pa kaj družinsko življenje v tem času?

Vse je v redu, hvala. Le težko gledam mladino, kako leti s prirezanimi krili. Potrebe po svobodi in druženju so v teh letih še toliko večje.

Kaj se je v vaši družini najbolj spremenilo v zadnjem letu?

Morda je nas, starše, epidemija naredila malo bolj konservativne. Da bi upoštevali ukrepe, ki so včasih povsem nelogični, od otrok zahtevamo stvari, ki jih sicer ne bi. In seveda se čudimo, kako to, da otroci ne razumejo položaja in se našim zahtevam upirajo.

DELITE
Pomakni se na vrh