Otroci obvladajo tudi NEO

V Telekomu Slovenije so v teh dneh uporabo platforme NEO omogočili že stotisočemu uporabniku. Obenem je glasovno upravljanje vsebin čedalje bolj priljubljeno, kar kaže na to, da se uporabniške navade v slovenskih domovih spreminjajo. Tako so uporabniki marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.000 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazov na mesec.

Med tistimi, ki so glasovno upravljanje usvojili takoj in brez kakršnih koli težav, so bili otroci, ki sodobne tehnologije usvajajo intuitivno in marsikdaj hitreje kot starši. Ne nazadnje to dokazuje tudi statistika govornega iskanja po vsebinah, med katerimi še posebej izstopajo risanke. Med najpogosteje iskanimi vsebinami so namreč Tačke na patrulji, Barbie, Pujsa Pepa ter Maša in medved, otroci pa jih najdejo v Otroškem parku, ki je zasnovan tako, da lahko starši otroku omogočijo le ogled tistih vsebin, ki so primerne otrokovi starosti.

Skupno je bilo doslej v dveh letih in pol izrečenih več kot 115 milijonov glasovnih ukazov. V letošnjem marcu so uporabniki uporabili 8,6 milijona ukazov, kar je povprečno 280.000 na dan oz. skoraj 12.000 na uro in 200 na minuto; v popoldanskem in večernem času pa število dosega tudi do 1000 ukazov na minuto.

Sicer se več kot polovica vseh glasovnih poizvedb nanaša na menjavo programa (izgovorjeno ime programa), dobro tretjino pa zajemajo konkretne vsebinske poizvedbe, in sicer iskanje filmov, serij, igralcev, videotek, aplikacij in podobno. Preostalo so t. i. tehnični ukazi, s katerimi uporabniki oddajo posnamejo, zamenjajo profil, zvišajo oz. zmanjšajo zvok, upravljajo pametni dom ali izgovorijo konkretno zaporedno številko programskega mesta.

DELITE
Pomakni se na vrh