Vpliv sonca na našo kožo

Nataša Godler, lastnica kozmetičnega salona NatashaSPAce Mediesthetic

Tudi kadar mi ne vidimo sonca, sonce vedno vidi nas. To je stavek, ki ga prav vsak dan velikokrat ponovim svojim strankam v salonu NatashaSPAce. In to zanesljivo drži.

Vsak dan svoje obiskovalke sprašujem: »Ali uporabljate UV-zaščito? Ali jo uporabljate res vsak dan? Kako visoko?« Odgovori so zelo različni. Veliko vas že uporablja ustrezne kreme prav vsak dan, kar je odlično. Veliko pa vas odgovori, da zaščito uporabljate takrat, ko je potrebno. Ko ste na plaži ali na smučanju. Pogosto poveste, da se sicer ne izpostavljate soncu, da imate zaščito že v tekočem pudru in podobno.

Velikokrat tudi poveste, da zaščite ne uporabljate, kadar dežuje, kadar je megla, v zimskih mesecih oz. kadar ni sonca. Ampak to žal ni dovolj … Če namreč želite ohraniti zdravo in mladostno polt in se izogniti prezgodnjim znakom staranja, je izredno pomembno, da kožo zaščitite prav vsak dan v letu. Ne glede na vreme in količino sončnih žarkov.

Staranje je normalen fiziološki proces, ki smo ga deležni vsi. Toda tu ne govorimo o staranju, temveč o prezgodnjem, vidnem staranju, ki ga povzroči UVA-sevanje. Poglejte samo notranjo stran roke – koliko lepša je koža tam, kjer do nje sonce nima toliko pristopa kot na zunanji strani rok – in vam bo takoj jasno, kako pomembna je zaščita!

Zakaj je to tako zelo pomembno in kako na našo kožo vpliva UV-sevanje?

Nič na tem svetu ne stara vaše kože hitreje kot sončni žarki, ki jih imamo tako radi.

Ameriški zdravniki in dermatologi se radi pošalijo, da je najcenejša terapija v boju proti vidnim znakom staranja dobra UV-zaščita. In sama se s tem brez dvoma strinjam. Zakaj?

Ker nič, prav nič ne uniči vaše kože tako kot izpostavljanje soncu. Pri tem naj omenim tudi škodljivo obiskovanje solarija, kjer je koncentrirana UVA-svetloba, saj ta močno poškoduje vaš dragoceni kolagen.

Morda se ta izjava marsikomu sliši malo nenavadna, ampak vseeno – ljudje smo maščobno-beljakovinska bitja. In sončni žarki ne naredijo nič dobrega ne maščobam ne proteinom. Sončni žarki vsak dan povzročajo vse več poškodb kolagena in DNK-ja, kar vodi v fotostaranje in povečano tveganje za kožnega raka.

Fotostaranje je eden prevladujočih mehanizmov staranja kože. Sonce na koži povzroča nepopravljive posledice na kolagenskih vlaknih in tako neposredno vpliva na prezgodnje vidno staranje kože. UV-sevanje razgrajuje kolagenska vlakna in jih nepovratno poškoduje. Kolagenska mreža izgublja svojo funkcijo. Kolagenska vlakna postajajo trda in nefleksibilna in imajo zmanjšano zmožnost kontrakcije. Ker kolagen zajema kar 70 % debeline vaše kože, se z razgradnjo neizogibno zmanjšuje njen volumen, koža se tanjša in izgublja čvrstost.

Če malo poenostavimo: kolagen je po svoji strukturi beljakovina, kot jajce ali meso. Ko beljakovino denaturiramo, je ne moremo več povrniti v njeno prvotno stanje. Najlaže si boste predstavljali na primeru: ko spečete jajce, ga nikakor ni več mogoče povrniti v prvotno stanje. In ravno tako je tudi z vašim kolagenom. Ko ga UV-sevanje okvari, teh kolagenskih vlaken ni več mogoče popraviti oziroma povrniti v prvotno obliko. Lahko pa spodbudimo nastanek novega kolagena. S terapijami za povečanje sinteze kolagena in s prehranskimi dodatki lahko stanje kolagena bistveno in merljivo povečamo.

Dejstva

  • Izpostavljanje sončnim žarkom spodbudi melanocite, da proizvajajo več kožnega barvila melanina in povzročajo nastanek neljubih pigmentnih nepravilnosti.
  • UVA-sevanje uničuje kolagen in tako povzroča gube in slabšo čvrstost.
  • Kronično izpostavljanje sončnim žarkom izjemno pospešuje vidne znake staranja.
  • Fotostaranje ni samo estetska težava, temveč neposredna nevarnost za vaše zdravje.
  • Sončenje povzroča izločanje naprednih končnih produktov glikacije, imenovanjih AGE. Kako ironično.

Ključno vlogo ima opredelitev barve kože po Fitzpatricku, ki nam pove, kako se koža odziva na izpostavljanje soncu in kakšna je stopnja porjavitve. Več melanina ko tvori koža, večja je njena naravna zaščita pred soncem. Posamezniki s svetlimi lasmi in očmi, ki hitro pordečijo in zelo težko porjavijo, imajo manjšo naravno sposobnost zaščite pred UV-sevanjem in posledično poškodbami.

Barvo naše kože določata genetika in odziv na izpostavitev sončni svetlobi. Vsak tip kože od šestih ima svoje značilnosti, vnaprej predvidljivo občutljivost za fotopoškodbe in drugačna priporočila za višino zaščite ob izpostavitvi soncu.

Pri svojem delu vsakodnevno vidim zelo različna stanja kože. Fotopoškodbe so zelo pogoste in so posledica neuporabe zaščitnih faktorjev. Stanje in obseg fotopoškodbe se izmeri z meritvami. Dermadiagnostika nam omogoča tudi vpogled v strukturo dermisa. Z ultrazvokom dobimo jasno sliko fotopoškodbe.

Ultrazvočna slika kolagena in meritev fotopoškodbe sta neprecenljiva podatka za mojo oceno stanja kože in za določanje nadaljnje terapije. Od tega so odvisne izbira preparatov in terapije za izboljšanje stanja ter dolžina in pogostost terapije.

Gostota in razporeditev kolagenskih vlaken v plasteh dermisa sta očem skriti stanji in ju je mogoče določiti le z ultrazvokom. Ultrazvočna slika nam jasno pokaže razgradnjo kolagena v različnih plasteh dermisa, ki jo povzroča UV-sevanje oziroma neuporaba zaščitnega faktorja SPF ali nanos neustreznega faktorja, in vam tako omogoči pravočasno vzpostavitev ustrezne nege ali rehabilitacijo morebitnih fotopoškodb.

ULTRAVIJOLIČNI ŽARKI

Ultravijolične žarke delimo na žarke UVA, UVB in UVC.

ŽARKI UVA = AGING, staranje

Najbolj nam škodijo žarki UVA, ki imajo najdaljšo valovno dolžino, zaradi česar v kožo prodrejo globlje. Ti žarki zajemajo kar 95 % vseh žarkov v atmosferi. S svojo valovno dolžino od 320 do 400 nm škodljivo vplivajo na epidermis in dermis.

Prodirajo tudi skozi steklo in vodo. To pomeni, da na vas delujejo tudi med vožnjo z avtomobilom, v zimskem vrtu ali pisarni ob oknu. Žarki UVA so enakomerno aktivni ves dan in ne le opoldne. Pospešujejo nastanek prostih radikalov, povzročajo temnenje kože in opekline.

Žarki UVA močno pospešujejo staranje kože, zato je za zdravo in mladostno kožo kakovostna UV-zaščita izrednega pomena vse leto, ne le ko ste na morju ali smučate.

Posledica izpostavljanja škodljivemu sevanju so tudi spremembe genskega materiala, kancerogene spremembe na koži, aktinične keratoze in fotodermatoze.

ŽARKI UVB = BURN, sončna opeklina

Žarki UVB poškodujejo naš genski material.

Zajemajo 5 % žarkov v atmosferi in imajo krajšo valovno dolžino, med 290 in 320 nm. Povzročajo spremembe na DNK-ju.

Žarki UVB poškodujejo površinske plasti kože oz. epidermis in imajo ključno vlogo pri razvoju kancerogenih sprememb. Imajo kratko valovno dolžino in ne prodirajo v dermis, temveč vplivajo le na epidermis, in sicer najbolj med 10. in 14 uro. Prodirajo skozi vodo, ne pa tudi skozi steklo. Povzročajo vse oblike pigmentnih nepravilnosti in približno v 12 do 24 urah po izpostavitvi tudi eritem na koži. Po začetni rdečici se koža pozneje, v približno 48 urah, obarva. Žarki UVB povzročajo spremembe na celicah epidermisa, keratinocitih, fotoalergične in fototoksične reakcije. Pospešujejo nastanek prostih radikalov.

ŽARKI UVC = CANCER, rak

Žarke UVC zadrži atmosfera.

Toplo vam priporočam, da v svojo vsakodnevno nego vključite kakovostno sončno zaščito.

Investirajte v svoj najdragocenejši plašč – svojo kožo!

Negujte jo z ljubeznijo, spoštovanjem in kakovostjo. In obrestovalo se vam bo!

O avtorici

Nataša Godlar je lani praznovala 20-letnico svojega salona NatashaSPAce Mediesthetic, tako da ima veliko izkušenj iz prakse, čeprav svoje teoretično znanje ves čas dopolnjuje. V zadnjih letih se še posebej posveča pomlajevanju obraza in telesa. »Lepota ima nešteto obrazov. Vsak izmed nas ima svoja merila, vsake oči se ustavijo na drugačni lepoti. Vendar nam je vsem nekaj skupno: ko vidimo brezhibno, brezmadežno, prelepo otroško polt, polno sijaja in energije, nas ta brezčasna lepota vedno znova nehote presune,« pravi Nataša, ki tudi med kolegi uživa veliko spoštovanje zaradi svojega znanja na tem področju.