Edo Škarje o pričeskah in posledicah ukrepov v salonih

Edo Škarje je nov frizerski salon v Ljubljani, njegov lastnik pa je poznani Edis Vukalić – frizer, ki ga obožujejo predvsem športniki, pa tudi številne druge znane osebnosti. Zaradi ukrepov je moral salon od septembra, ko se je preselil na Dunajsko, večkrat zapreti, zdaj pa je že v polnem zagonu in med drugim popravlja škodo, ki so si jo naredile kakšne njegove stranke same dome. Tudi o tem je spregovoril v našem pogovoru.

Kakšni so spomladanske modne smernice pri ženskih pričeskah?

Pomlad vedno prinese svetlejše tone, letos pa se vračajo tudi kratek paž, posnet paž in neenakomeren paž. Vse se bo torej vrtelo okoli paža. Zdaj še vedno delamo v mehurčkih, zato ne moremo zapolniti svojih zmogljivosti, vendar je povpraševanje po pažu že veliko in tako bo do oktobra. Letos so moderni tudi močni frufruji, ki bodo zaznamovali paž pričesko.

Pri moških pričeskah je pa malo drugače. Moški namreč ne bodo nosili paža … Pri fantih so moderno ekstremno kratke frizure, z močnimi prehodi iz britja v daljše lase. Ti trendi so podobni lanskim, predvsem zato, ker je covid ustavil tudi frizersko industrijo. Lani so bili frizerski saloni zaprti pol leta, zato so se mladi strigli po domovih, na črno … Resnično upam, da ne bodo več zapirali frizerskih salonov in bomo lahko ohranjali dobre frizure pri vseh generacijah.

Ali se je zaprtje salonov pokazalo v tem, da so pričeske zdaj bolj konservativne?

Tako je. Ljudje so delali od doma, niso hodili v družbo in niso potrebovali nove pričeske, nove barve. Enako je v modni industriji, ki se je tudi malo ustavila. Tudi ličil doma nismo potrebovali, zato se je tudi na področju kozmetike poznalo zaprtje.

Ali so prameni še vedno moderni?

So, prameni so vedno dobra izbira, čeprav je bilo med trendi tudi nekaj ekstremnih barvanj. Dober frizer s prameni pokaže svojo kreativnost in nase veže stranko, saj je izdelava pramenov zahtevnejša kot običajno barvanje. S prameni kot frizer ustvarjaš vrhunske kreacije.

Zakaj je dobro barvanje prepustiti profesionalcu in v čem se profesionalne barve razlikujejo od tistih, ki jih kupimo v trgovini?

Če ima stranka velik delež sivih las, moram zmešati različne barve, da jim dodamo toploto, hladnost in moč prekrivanja. Vse to stranka težko dobi v trgovini, v eni sami barvi. To je približno tako kot šampon, ki hkrati vsebuje regenerator – to je nesmiselno, saj si ne moremo umivati las in jih hkrati »mehčati«! To so zgolj prodajni triki velikih korporacij, ljudje pa to kupujejo …

Ali kakovost barv vpliva na kakovost las?

Ne samo da so barve v salonu običajno kakovostnejše, ampak je zelo pomembno še nekaj drugega: frizer pobarva le narastek in ne celotne dolžine las! Ko se barvamo sami, gremo vedno malo čez narastek in s tem še bolj izsušimo lasišče in lase. Lasje potem izgubljajo moč, take lase pa je treba odstriči. Še bolj problematično je domače barvanje za lasišče, ki se lahko poškoduje. Koža je namreč občutljiva tudi na glavi. Če jo z barvanjem poškodujemo, lahko dobimo številne bolezni kože zaradi preveč agresivnih barv.

Domnevam, da ljudje običajno niti ne povežejo težav s kožo na lasišču s tem, da so se barvali sami?

Res je. Ker nekatere poškodbe na koži nastanejo čez čas in ne v hipu, mnogi ne povežejo barvanja s težavo. Jezi jih, če barva ni takšna, kot so si zamislili, to seveda lahko povežejo, druge težave pa pripisujejo vsem mogočim razlogom. Pa čeprav je res veliko takšnih, ki imajo zaradi domačega barvanja hude težave z lasiščem. No, pomislite na to: če ti nekatere barve padejo na kavbojke, jih lahko barva celo razžre! Predstavljajte si torej, kaj lahko taka barva, ki razžre tako močno tkanino, naredi lasem in povrhnjici kože! Videl sem že res hude rane na glavi, zato se z barvanjem doma ne gre igrati …

Kakšno obliko pričesk svetujete tistim z ozkim obrazom in kakšno tistim z okroglim?

Ženskam z ožjim obrazom svetujem bolj resaste pričeske, ki dajo bujnost, saj kratke pričeske pri ozkem obrazu hitro potegnejo na moškega. Treba je loviti ženstvenost! Pri bolj polnih obrazih lahko razbijemo okroglost s frufrujem, z malo daljšimi lasmi, lahko pa tudi z barvnimi učinki, kot so prameni, saj z njimi razbijemo monotonost.

DELITE
Pomakni se na vrh