Žiga X Gombač je nezadovoljen sam s sabo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mirovni inštitut sta začela izvajati medijsko kampanjo v sklopu projekta »Očka v akciji« in z nosilnim sloganom »Aktivni očetje obračamo svet na bolje«. Med podporniki akcije je tudi mladinski pisatelj Žiga X Gombač.

Kaj je vaša definicija aktivnega očetovstva?

Prisotnost. Zagotovo prisotnost, to je osnova. Vsak trenutek, vsako minuto, ob vsaki priložnosti in dogodku. Osebno mi je bila to vedno prioriteta in cilj. Vse, kar počnem v življenju, je podrejeno temu. Da sem prisoten. Iskreno prisoten, s tistimi najboljšimi lastnosti, ki jih kot človek premorem. Z lastnostmi, ki jih otroci konec koncev v tebi prebudijo. Če si le dovoliš.

Kako ste zadovoljni s količino in kakovostjo časa, ki ga preživite z otroki?

Glede tega sem precej kritičen do sebe. In nezadovoljen. Menim namreč, da bi lahko s svojimi otroki preživel več časa. A svet je naravnan tako, da moraš vedno znova loviti ravnotežje. Ravnotežje med zunanjimi impulzi vsakdana in intimno, ki jo ponuja družina. Svet je naravnan tako, da spodbuja in nagrajuje osredotočenost nase. To te lahko kot človeka povsem nevede odtuji od tistih, ki bi jim moral nameniti največ časa in pozornosti.

Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Zagotovo tiste, ki so danes, v današnji družbi, žal uvrščene med ogrožene. Pa ne bi smele biti. Predati jim želim empatijo, poštenost, solidarnost, predanost, delavnost, ustvarjalnost, vztrajnost, osredotočenost in seveda pogum. Predvsem slednji je potreben. Tudi zato, da odkriješ in najdeš svojo pot. Da po njej kreneš in na njej vztrajaš.

DELITE
Pomakni se na vrh