David Urankar se mora včasih brcniti v rit

Voditelj TV SLO David Urankar je eden tistih znanih očetov, ki podpirajo projekt Očka v akciji Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mirovnega inštituta, saj je tudi sam aktiven pri vzgoji svojih dveh otrok.

Česa vas je bilo v zvezi s starševstvom najbolj strah, preden ste postali oče?

Ne spomnim se, da bi me bilo česa zares strah. Spomnim se pričakovanja, adrenalina, veselja. No, seveda se zavedaš, da to ni hec, ko greš na preglede, v šolo za starše in na koncu v porodnišnico. Se moramo pa fantje zavedati, da je naša vloga biti dobra podpora, opora in predvsem to, da smo tam, kjer (in ko) se nas potrebuje. (smeh)

Kaj pri starševstvu in partnerski zvezi počnete drugače, kot je vaš oče?

Imam res lepe spomine na otroštvo in odraščanje, tako da se trudim biti čim bolj podoben svojemu očetu. Želim si biti čim več z otrokoma in čim bolj aktiven, tako s športom, družabnimi igrami, izleti … Kar se partnerske zveze tiče, pa se trudiva, da si vzameva kaj časa tudi samo zase.

Kako ste zadovoljni s količino in kakovostjo časa, ki ga preživite z otroki?

Lahko rečem, da sem zelo zadovoljen, upam da sta tudi otroka. (smeh) Veliko smo skupaj in z Ajdo se trudiva, da uravnavava tisto, kar si otroka želita, s tem, kar je zanju dobro, koristno. Pri Liamu zdaj vadimo abecedo, rešujemo uganke, potem se pa seveda tudi igramo s kockami. Veliko smo zunaj, tako zaradi gibanja, svežega zraka kot tudi zaradi same menjave ritma. Čisto drugače je, ko dnevno rutino presekaš s sprehodom, tudi če dežuje!

Kako si delite delo doma?

Vsi delamo vse. Natančneje, oba z Ajdo delava vse, otroka pa se velikokrat pridružita. Odločila sva se, da kar se da veliko opravimo takrat, ko sta otroka doma, da lahko to vidita, pomagata. Tudi če da samo eno nogavico v pralni stroj ali odnese svoj lonček iz pomivalnega stroja, je to dober začetek. Upam. (smeh)

Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Da sta fer! In da naj ne pričakujeta, da bodo vedno vsi fer nazaj.

Ste ob rojstvu otroka izkoristili očetovski dopust?

Očetovski dopust sem izkoristil pri obeh. Zdi se mi pomembno, da smo očki zraven, tako pri porodu kot tudi pozneje, pri previjanju, nočnem vstajanju … Imam pa srečo, da je moje delo takšno, da sem bil pri obeh lahko veliko doma in upam, da sem s tem malo razbremenil tudi Ajdo.

Kaj je vaša definicija aktivnega očetovstva?

Po domače rečeno, da se ti da. Najlažje je prižgati risanke, se usesti zraven in skrolati po telefonu. Veliko več energije (in včasih pregovarjanja) je potrebe za odhod na igrišče, sprehod, družabne igre, branje. Včasih se je treba (tudi meni) brcniti v rit! In da – vsaj na začetku je to bistveno – previješ, vstaneš, greš z vozičkom na sprehod. Da ne pade vedno vse samo na mamo.

Kateri od vaju z ženo pogosteje ostane doma, ko otrok zboli?

To si razdeliva tako, da čim manj vpliva na delo oz. službi. Jaz nimam klasičnega urnika, tako da lahko prilagodim snemalne termine, Ajda prevzame v tistih obdobjih, ko imam daljša snemanja ali dogodke, če pa nama kdaj ne znese, vedno z veseljem vskočijo babici in dedka. Brez njih bi zelo težko!

Ali ima vaš delodajalec posluh za bolniške odsotnosti zaradi otroka?

Moje delo je pogodbeno, kar pomeni, da dobim na koncu meseca toliko, kolikor oddaj ali dogodkov sem odvodil ali reklam posnel. Če zaradi odsotnosti tega ne morem opraviti, potem za to ne dobim plačila.

Kako pomembno se vam zdi delo od doma in fleksibilni delovnik za aktivno očetovstvo?

Pri meni se je fleksibilni delovnik v kombinaciji z očetovstvom pokazal za nekaj zelo dobrega, tudi v kombinacijami z Ajdinimi delovnimi obveznostmi. Je pa tako pri delu od doma in fleksibilnem delovniku treba paziti, da ni potem vsak trenutek dneva (tudi doma) namenjen delu.

DELITE