Fitoterapija v konvencionalnem zdravljenju?

Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal

Že vrsto let na svojih potovanjih po Sibiriji zbiram znanje iz bogate zakladnice ruske ljudske medicine in fitomedicine, ki v Rusiji spada v uradno medicino. Moja dolgoletna raziskovanja so me pred leti pripeljala do dr. Sergeja Valerjeviča Korepanova, ki je kot ginekolog in onkolog v svojo klinično prakso uvedel tudi fitoterapijo kot podporo pri zdravljenju s konvencionalnimi metodami. Dr. Korepanov je tudi avtor dveh knjig, Rastline v profilaksi in zdravljenju raka ter Obrazi rastlin – rastlinski svet v očeh zdravnika.

Pri dolgoletnem zbiranju znanja tradicionalne ljudske medicine mi je nekako manjkalo tisto, kar znanost postavlja kot temelj za potrditev zdravilnega učinka rastlin – klinično podprti dokazi (angl. evidence-based). Zato sem se odločila za šolanje pri dr. Korepanovu, ki mu je fitoterapijo uspelo vključiti v konvencionalno zdravljenje prav zato, ker jo je podprl z dokazi. V svoji klinični praksi je vodil evidence bolnikov, ki so se ob klasičnem zdravljenju zdravili tudi s fitoterapijo. Uspehi so fitoterapiji odprli vrata v konvencionalno zdravljenje, tako da danes v Rusiji in drugod po svetu delujejo številni zdravniki, ki so se šolali pri dr. Korepanovu. Šolanje na njegovih inštitutih Alfit in Galen mi je tako dalo znanje o zdravilih, ki nam jih podarja narava.

Diploma iz fiteterapije pa me zavezuje, da znanje predajam naprej. Zato bom v prihodnjih zapisih predstavila pristop fitoterapije k preprečevanju in zdravljenju akutnih in kroničnih bolezni. Ker v naši naravi raste veliko zdravilnih rastlin, je prav, da poznamo tudi njihov učinek pri posameznih zdravstvenih težavah in jih uporabljamo, saj naravna zdravila nimajo nobenih škodljivih stranskih učinkov.

Ker v tem času našemu zdravju najbolj grozi nevarnost okužb, bom najprej predstavila naravne načine za zaščito pred virusi, pa tudi tehnike za krepitev odpornosti in zagotavljanje trdnega psihofizičnega stanja.


Maria Ana Kolman, raziskovalka, fitoterapevtka in pisateljica. O sebi pravi, da ni niti zdravilka niti šamanka, pa vendar s svojim znanjem iz medicine, šamanizma, vrste zdravilnih tehnik in fitomedicine pomaga mnogim.