Se redite, pa ne veste zakaj?

Naravno z Bilko

Se vam povečuje telesna teža, čeprav malo jeste ali celo, če pijete samo vodo?

Težavo povzroča bakterija, imenovana Firmicutes, ker povzroča vnetne procese presnovnih organov, ki jih krvna slika navadno sploh ne zazna.

90 % črevesne populacije obsegata bakteriji Firmicutes in Bacteroidetes. Razmerje med tema dvema bakterijama določa ravni vnetja in je v očitni povezavi z zdravstvenimi težavami, kot so debelost, sladkorna bolezen, koronarna arterijska bolezen in vnetja nasploh. Večji odstotek bakterij Firmicutes v primerjavi z Bacteriodetes je močno povezano z vnetji in več debelosti.

Firmicutes so izjemno dobro prilagojene za pridobivanje kalorij iz hrane, ker povečajo absorpcijo kalorij. Če vaše telo absorbira več kalorij iz zaužitih obrokov, medtem ko potujejo skozi gastrointestinalni trakt, obstaja večja verjetnost, da se boste zredili.

V nasprotju z bakterijami Firmicutes so bakterije Bacteroidetes specializirane za razgradnjo velikih rastlinskih škrobov in vlaken v manjše molekule maščobnih kislin, ki jih telo lahko uporabi za energijo. Znanstveniki, ki proučujejo razmerje med tema dvema vrstama bakterij, so mnenja, da je prav to razmerje »biomarker« za debelost.

Harvardska študija je ugotovila, da v črevesju zahodnjakov zaradi procesirane in hitro pripravljene hrane prevladujejo bakterije Firmicutes,.

Če v črevesju prevladujejo bakterije Firmicutes, ima to lahko dramatične posledice, kajti raziskave kažejo, da pomagajo regulirati človeške presnovne gene. To pomeni, da te bakterije, ki jih je v črevesju pretežkih ljudi preveč, kontrolirajo gene, ki neugodno vplivajo na metabolizem. Lahko rečemo, da ugrabijo naš DNK in ustvarijo scenarij, v katerem naše telo misli, da mora kalorije zadržati. Bakterije Firmicutes zaužite kalorije namesto v energijo pretvarjajo v maščobno tkivo.

Že v začetku leta 2015 je American Journal of Clinical Nutrition objavil raziskavo, ki prikazuje, da višje ravni bakterij Firmicutes spremenijo izražanje naših genov, kar utira pot debelosti, sladkorni bolezni in drugim vnetnim procesom v telesu. Študija razkriva, da razmerje med omenjenima vrstama bakterij lahko spremenimo že z večjim vnosom prehranskih vlaknin, predvsem rastlinskih, in s tem izboljšamo njuno razmerje.

Čeprav si je težko predstavljati, da je debelost vnetna bolezen – podobno, kot si je težko zamisliti, da sta demenca in depresija vnetni bolezni –, je natanko tako. Debelost je povezana s proizvodnjo vnetnih kemikalij ali citokinov. Te molekule večinoma prihajajo iz maščobnega tkiva, ki deluje kot organ, ki izčrpava hormone.

Maščobne celice počno še kaj več, kot zgolj shranjujejo dodatne kalorije, saj so precej bolj vpletene v človeško fiziologijo, kot si lahko mislimo. Če imate več maščobe, kot je telo potrebuje – zlasti okoli visceralnih organov, kot so jetra, srce, ledvica, trebušna slinavka in črevesje, bo vaš metabolizem trpel in ne bo deloval optimalno.

Kako si lahko pomagamo?

Ajurveda je edinstvena in do promila natančna doktrina, saj določa prehrano za vsakega posameznika posebej, glede na njegovo zgradbo. S postom ali delnim postom ne vnašamo hrane, ki hrani bakterije Firmicutes, zmanjša se vnetje, presnovni organi niso obremenjeni, posledično pa se zmanjša tudi telesna teža.

Prakriti – stanje ob rojstvu ali genski zapis – je edinstven. Niti dva si nista popolnoma enaka, kot si ni enak niti en prstni odtis na zemeljski polobli. Da bi bilo naše telo stabilno, je prehrana po ajurvedi točno določena za vsakega posameznika posebej – glede na prakriti.

Bakterij Firmicutes se najlaže znebimo s prilagojeno postno terapijo, ki jo določim za vsakega posameznika posebej. Po postu je najpomembnejša vrnitev na hrano, ki mora biti točno določena glede na posameznikovo zgradbo. Ni vsako žito, pa čeravno brez glutena, kot sta na primer proso ali ajda, za vsako osebo. Doši vata vlada suhost, saj je sestavljena iz etra in zraka, zato se mora omenjenima žitoma izogibati. Prav tako rdeča pesa ni primerna za vsako došno razmerje, saj vsebuje agresivne sestavine, ki dražijo želodčno sluznico, kar povzroča razjede in ustvarja refluks. In še veliko je takih primerov. Nekatera hrana v telesu hladi, druga greje. Doša pita, ki je sestavljena iz ognja in vode, se mora izogibati hrani, ki v telesu greje, doša vata pa mora uživati prav hrano, ki v telesu greje.

S postom telo »resetiramo« in ga potem spet naložimo s primerno prehrano glede na prakriti – stanje ob rojstvu. Takrat bo naše telo stabilno, zdravo. Toda v ajurvedi ne govorimo o zdravju, ampak rečemo, da je v telesu red. Ko zbolimo – in debelost je bolezen –, pravimo, da je v telesu nered.

Imamo vse možnosti, da spremenimo življenjski slog in se začnemo prehranjevati glede na energijske zmožnosti ob rojstvu, glede na prakriti. To ni dieta, ampak sprememba življenjskega sloga, ki ne vključuje le pravilne prehrane. Telo lahko »pozdravimo« holistično, celostno, v kar so vpleteni tudi meditacija, joga in dihanje za premagovanje vsakodnevnega stresa. Postenje in prehrana sta le začetek ljubezni do sebe.


Bilka Baloh je avtorica knjige Post, seme zdravja, ki govori o terapevtskem postenju. Sodeluje z uradno medicino, v katero vpleta doktrino ajurvede. S klienti rešuje tudi zapletene primere, kot je čiščenje telesa po kemoterapiji in drugem zdravljenju, v katero so vpletene večje količine najrazličnejših zdravil, zniževanje telesne teže in drugo. Bilko in njeno delo lahko spremljate tudi na postsemezdravja.si.

DELITE
Pomakni se na vrh