Poly Irt o obrazni jogi

Strokovnjakinja za obrazno jogo Poly Irt pravi, da je ta vadba še vse kaj drugega kot zgolj lepotni ritual. Toplo jo priporoča vsem ženskam, saj je sama spoznala, da ji je pomagala pri zelo različnih težavah.

Pred kakšnim desetletjem je imela Poly precejšnje težave zaradi hormonskih sprememb, saj se je že spogledovala z menopavzo. »Imela sem občutek, kot bi se v sebi podirala, razbila na tisoč koščkov, ki jih nisem znala sestaviti, kot bi izgubila stik sama s seboj. Na obrazu se mi je začela pojavljati rdečica, kar je bil začetek rozacee. Ko sem obiskala dermatologa, mi je predlagal uporabo neke zelene kreme, s katero naj bi težavo preprosto prekrila. Tisti čas sem bila res precej nesrečna,« se spominja.

Potem pa je njena mama videla prispevek o obrazni jogi. Navdušena nad učinki je predlagala Poly, naj poskusi. »In sem šla na tečaj. Spremembe, ki so se mi začele dogajati po tem, ko sem začela upravljati svoj obraz, so bile neverjetne, občutki nepopisno dobri. Rečem lahko, da sem s tistih srečanj odhajala pomirjena in srečna. In to mi zdaj pritrjujejo tudi moje tečajnice,« pravi Poly, ki je štiri leta po tečaju pridobila licenco inštruktorice obrazne joge, leto za tem pa opravila še dodatno izobraževanje in postala mojstrica oziroma strokovnjakinja za obrazno jogo.

Gotovo vas zanima, kaj natanko se je pri Poly Irt spremenilo z obrazno jogo. Prve rezultate je opazila na koži. »Imam izjemno suho povrhnjico. Z vadbo se je koža lepo prekrvila, rdečica je začela izginjati, postajala je lepa in sijoča. Pravzaprav je tako, da so na obrazu, ko z njim začneš vaditi, spremembe hitro vidne. Hitro se opazi, da se mišice krepijo in oblikujejo. Sicer pa je potreben čas, da mišica postane močna, da se dvigne, pridobi polnost in se postavi. Kako hitro se bo obraz izoblikoval, je odvisno tudi od zgradbe kože in maščobe. Ko se koža mišice lepo oprime, postaja bolj zglajena. Koliko časa potrebujemo za to, je odvisno predvsem od tega, kako pogosto vadimo. Na mojem obrazu se vidi težnja padanja, zato moram izvajati več vaj za dvig. Približno štiri mesece sem potrebovala, da sem mišice na šibkejših predelih dobro začutila in tudi opazila, kako se pri vadbi odzivajo,« pravi Poly, ki vsem svetuje, da se joge ne učijo sami. »Pri obrazni jogi je pomembno, da se naučiš vaje pravilno izvajati, kar pa težko storiš sam, ne da bi te kdo vodil in tudi pokazal. Kar nekaj žensk mi je povedalo, da so se poskušale vaje naučiti po Youtubu, a so na koncu prišle na učni program ‘v živo’. Seveda se lahko naučiš tudi tako, vendar sem še vedno zagovornica tega, da je vsaj v začetni fazi dobro, če si sam z učiteljem, ker je učenje tako uspešnejše.«

Vaje obrazne joge, ki jih izvaja Poly Irt, delujejo na načelu upora in protiupora. »To pomeni, da moramo aktivacijo mišice, napetost, ki smo jo vzpostavili na eni strani, omogočiti tudi na drugi strani. Tako se mišica lepo oblikuje in koža je zaščitena, da se ne mečka in poškoduje. Če se vaja ne izvaja pravilno, ne more biti želenih rezultatov; prav nasprotno – vse skupaj lahko poslabšamo,« opozarja mojstrica, ki pravi, da se po opravljenem učnem programu oziroma tečaju vadba lahko izvaja samostojno. »Trening obraza poteka podobno, kot treniramo telo. Takšen trening je priporočljivo izvajati od enkrat do dvakrat na teden. Tako ohranjamo obraz v vrhunski formi. Večina nas potrebuje spodbudo za vadbo. Ko se prepustimo trenerjevemu vodenju, sta tudi korist in zadovoljstvo večja. Tako torej kot treniramo telo, je treba trenirati tudi obraz.«

Obrazna joga je menda primerna za vse in vsakogar, ne glede na spol in starost. »Ženske jo imamo rade, ker nas pomlajuje. Moškim je všeč in zanimiva, žal pa se premalo odločajo zanjo. Za starejše je pomembna, ker je zdravilna: pospešuje in spodbuja možganske funkcije – spomin, koncentracijo, miselne sposobnosti – in preprečuje nastanek bolezni, kot sta demenca in alzheimerjeva bolezen, oziroma jih omili ter zmanjšuje stres.

Zelo blagodejno vpliva tudi na otroke, saj jim pomaga pri koncentraciji, težavah z učenjem in pri nespečnosti ter jih pomirja. Obrazna joga je vsestranska in je resnično več kot samo naravni lifting. Ko se je priučiš, jo usvojiš in vztrajaš, začneš v njej uživati. Tako bo ostala tvoja večna spremljevalka za lepoto in dobro počutje,« še pravi Poly.

DELITE
Pomakni se na vrh