Tanja Ribič o nadlegovanju: Ogromno je treba pretrpeti!

Naša vrhunska igralka Tanja Ribič, ki v zadnjem času navdušuje v mednarodni seriji britanske produkcije Zero Chill – po vsem svetu jo predvaja Netflix –, nam je iskreno odgovorila, kaj si misli o kolegicah, ki so javno spregovorile o spolnem nadlegovanju, in o tem, ali je bila sama kdaj v takem težavnem položaju.

V zadnjem času poslušamo igralke, ki so se izpostavile zaradi zlorab. Kako je bilo pri vas? Kje so vas najbolj nadlegovali?

Na akademiji na srečo tega nisem doživela, bilo pa je psihično naporno zaradi drugih reči. Sama sem imela srečo s profesorji, tudi na sprejemnih sem se počutila v redu. Igralec je namreč mnogokrat pripravljen marsikaj požreti, da se ne bi zameril in da mu ne bi škodovalo pri kom, ki bi lahko vplival na njegovo kariero.

Težko ste prenašali zahteve režiserjev, zato ste pred nekaj leti tudi zmanjšali delo v MGL-ju. V tistem času ste dobivali že potrditve za režijo iz tujine, v matičnem gledališču pa niso želeli, da bi povedali svoje mnenje.

Na splošno je igralec precej bolj uporabljen kot sokreativen. Prav je, da si uporaben, vendar moraš biti slišan. Malo je igralcev, ki se znajo postaviti zase in so si sposobni izboriti besedo. Meni takrat pač duša ni dovolila, da delam proti sebi, proti svojemu liku, saj se mi je zdelo, da se stvari ne peljejo v pravo smer. Za nekaj časa sem šla iz gledališča in zdi se mi, da smo takrat vsi nekaj spoznali …

Ali vas je kdaj kdo prijel za zadnjico ali vas nadlegoval v javnosti?

Nimam takih izkušenj. Kljub navidezni ekstrovertiranosti sem bila v mladih letih precej zaprta. Po predavanjih in vajah sem hitela v svoje gnezdo v Ljubljani, še raje pa sem stekla na vlak za Trbovlje.

Kako gledate na kolegice, ki so se izpostavile in povedale svoje zgodbe?

Prav se mi zdi, da se to pove in razčisti. Nihče ne sme izkoriščati položaja. Tudi na RTV-ju so se dogajale stvari, o katerih so vsi govorili, vendar samo šepetaje. Slišala sem marsikaj. Tudi jaz sem bila tam blizu tega, vendar sem se k sreči temu izognila.

Ali bi se strinjali s trditvijo, da ste imeli v življenju večje težave z ženskami kot z moškimi? 

Hm, zanimivo vprašanje. Ženske bodice so ostrejše in bolj nepričakovane. Mogoče še bolj osebne. Moški si med sabo hitreje pomerijo rogove, kot ženske obrusijo kremplje, se mi zdi.

Ampak z leti in modrostjo, če imaš za to odprto srce, vidiš, da dobiš največ, če daš, če si odprt. Kot izkušena igralka vem, da se najlepše stvari rojevajo iz harmonije, z vaj, ki so igrive, radostne …

Mislite, da je ženske, ki so bile do vas zlobne, bolj motila vaša lepota ali uspeh?

Haha, kdor ima primanjkljaj v duši, bo vedno pripravljen brskati vsepovsod, da bi si zapolnil vrzel.

DELITE
Pomakni se na vrh