»Prodam spodnje hlačke Kim Kardashian. Rabljene.«

Dnevnik ozdravljene pesimistke

Te dni berem o burni ločitvi med resničnostno zvezdnico Kim Kardshian in njenim zdaj že bivšim možem, raperjem Kanyejem Westom. Za denar se niti ne tepeta, ker imata oba toliko cvenka, da jima čez teče, trgata se, tako kot vsi drugi ločenci, tudi tisti brez denarja, zaradi njunih štirih otrok. A ko Kim in njeno estrogensko sestrsko krdelo zaženejo svoj medijski voz, ga niti Kanye s svojim ihtavim cepetanjem ne more ustaviti. Ni dvoma, kdo bo v tej bitki potegnil kratko.

Berem, da se nekdanja zakonca pogovarjata samo še prek varnostnikov, Kanye je zamenjal svojo telefonsko številko, Kim ga ne more več gnjaviti. Cela drama. Ob tem ne morem in ne morem pozabiti Kanyejeve brezplodne in nore ideje, da bi ob zadnjih ameriških volitvah prav on postal predsednik Amerike. Ehm. Realen se mi res nikoli ni zdel. Resničen pa tudi ne.

Ne poznam nikogar, ki bi tega Kanyeja v resnici jemal resno. Ne mislim, da sem huda poznavalka glasbe, ampak vseeno ne poznam, prmejduš, nobenega njegovega komada. Še za Justina Bieberja ali pa Ariano Grande, ki sta mi tudi precej instantna, bi verjetno znala našteti vsaj dve pesmi, s katerimi me nenehno bombardirajo na naših radijskih postajah. Njegovih pa ne, res ne. Ampak tip je na drugi strani luže očitno bolj popularen, kot si mislim. Na zadnjem obisku pri Trumpu v Ovalni pisarni Bele hiše se mu je od vzhičenja čisto utrgalo in ves svet je nekaj dni molil za njegovo duševno zdravje. Nisem prepričana, da je bila molitev uspešna.

Prejšnji teden je Kanye West svoje nošene superge prodal za 1,5 milijona evrov. Te so prototip superg Nike Air Yeezy 1, nosil pa jih je med nastopom na podelitvi grammyjev leta 2008, kjer je le nekaj mesecev po materini smrti na odru hlipal in skozi jok pel skladbi Stronger in Hey mama. Ki ju nisem, hvala univerzumu, potem slišala nikoli več v življenju. Po tem dogodku so pri Nike na trg poslali omejeno izdajo modela Nike Air Yeezy 1, prav takih, ki jih je nosil Kanye, in njegove so zdaj na dražbi avkcijske hiše Sotheby’s dosegle rekorden znesek, najvišjega, kar so jih kdaj na dražbi iztržili za kak par starih superg.

Doslej so jih prodali za največ pol milijona evrov – to je bil par Nike Air Jordan 1 iz leta 1985.  Za najdražje izdelane superge še vedno velja par Bicion and Mache Custom Kicks iz leta 2016, ki je bil okrašen z diamanti in safirji in je bil ocenjen na tri milijone evrov. Samo to je neki drug nivo, a ne, to s kamenčki.

Skratka, Kanyejeve superge so tako postale najdražje prodane superge v zgodovini, iz hiše Sotheby’s pa so sporočili, da so to tudi prve superge, ki so presegle neverjetno mejo milijon dolarjev. Sem si jih pogledala, priznam. Morala sem. Če ne zaradi radovednosti, pa zato, da vem, o čem pišem. Grde so. Brez napihovanja. Črne visoke teniske, nič posebnega. Nikoli jih ne bi opazila, če ne bi vedela, da so tako drage. Vrhunec ničevosti.

V zadnjih letih so superge med predmeti na dražbah pridobile status arhivskega vina ali dragocenega nakita. Pri avkcijski hiši Sotheby’s so prvo dražbo, ki je bila v celoti posvečena supergam, pripravili leta 2019. Očitno je bila uspešna, ker jo še kar nadaljujejo.

In kdo je kupil Kanyejeve superge?

Tudi kupec superg je zanimiv. Ni jih kupil kak nori občudovalec Kanyeja Westa, ki bi jih vgradil v zlato omaro ali v sef in bi samo on užival v vonju Kanyejevih podplatov ali morda glivic. Ne, tudi tu semenj ničevosti postavlja novo raven.

Superge v ameriški moški številki 12 (evropska 45) so zdaj last podjetja RARES. To je neka investicijska platforma, ki svojim uporabnikom ponuja prodajo in izmenjavo superg, ki so del posebnih, omejenih izdaj in so zato na trgu težko dostopne. Ustanovitelj spletne trgovine Gerome Sapp je v izjavi za javnost sporočil, da se je za nakup superg odločil, ker je s tem »kupil del zgodovine«.

Kanye West pa del zgodovine? Čigave? Ameriške? Ali zgodovine resničnostnih oddaj?

Kanyeju prav nič ne zavidam teh milijončkov, ki jih je pokasiral za svoje ponošene teniske. To je zanj majhna tolažba ob tem, da bo v bitki z vsemi temi joškoritnicami iz družine Kardashiank kaj hitro potegnil kratko, kot vsi moški pred njim. Kardashianke peljejo neko svojo matriarhalno zgodbo, očitno uspešno, ker jih spremlja tolikšna horda oboževalcev, pri čemer opažam, da moške v svoji bližini uporabljajo zgolj za razplojevanje. Moški v njihova življenja vstopajo kot veliki zmagovalci nagradne igre, z njimi se potem poigrajo vse članice klana, vsaka po svoje. In nato ga vse skupaj družno izpljunejo, mimogrede opravijo še kak lepotni popravek, in za začasno pridruženim moškim članom ostane le grenak priokus in en oh, nov, lep otročiček. Kardashianke v resnici ne potrebujejo moških, čisto vse lahko naredijo same, razen oploditve. Če se tudi tukaj zalomi, uleti mati prednica, če pa je tudi Kris morda zasedena s kakim mladim črncem, pa vskoči nekdanji oče, ki je zadnjih nekaj let po novem mama, Caitlyn Jenner. V vsem tem boju proti ženskam iz svojega klana je očitno tudi Bruce nekoč, nekje izgubil bitko. In postal ženska. Če jih ne moreš premagati, se jim pa pridruži.

Caitlyn Jenner naj bi na prihodnjih volitvah kandidirala celo za guvernerja Kalifornije. Politika in zabavljaštvo sta očitno vse bolj prepletena. Nekoč uspešen moški, Bruce Jenner, nekdanji olimpijski zmagovalec v desetoroboju, se bo zdaj kot ženska in aktivistka za pravice transspolnih ljudi potegovala za guvernersko mesto, in to celo na listi republikancev. Narobe svet. Podrobnosti njenega političnega programa sicer niso znane, a prepoznavno ime ji zagotavlja, da je ni mogoče vnaprej odpisati. Še posebej zato, ker so v Kaliforniji enkrat za guvernerja že izbrali zvezdnika – Terminatorja, Arnolda Schwarzeneggerja. In preživeli.

Koliko stane najem Kanyejevih tenisk na dan, ne vem. In me niti ne zanima. Ker imam fobijo pred nošenjem tujih čevljev, glivice pa to, bi moral Kanye meni mastno plačati, če bi hotel, da si sploh nataknem njegove čevlje. Da ne omenjam dodatka za grdoto, ki bi ga zagotovo zahtevala. Zdaj samo čakam, da mu bo brez podpore Kardashiank počasi upadla podpora javnosti, da kmalu postane nezanimiv in da v obupu zaradi hlepenja po pozornosti začne prodajati spodnje hlačke svoje bivše – rabljene imajo očitno višjo ceno.


Katarina Keček je novinarka, voditeljica in ne nazadnje pisateljica, ki vsak ponedeljek orise svoj pogled na dogajanje v zadnjem tednu v rubriki Dnevnik ozdravljene pesimistke.