BEREMO: Devica, kraljica, vdova, prasica

»Nimam vidnih ran, nisem povita, nisem na nosilnici, vendar nisem cela …« To je stavek iz knjige, ki je že prava uspešnica, saj gre za doživeto, iskreno, resnično zgodbo o izgubi in vsem, kar to prinese.

Erica Johnson Debeljak se je leta1993 poročila s pesnikom Alešem Debeljakom (1961–2016) in se preselila v Slovenijo, kjer je razvila bogato kariero kot pisateljica, publicistka in prevajalka. Ta knjiga, ki je nastala po veliki tragediji, smrti njenega moža, je vsekakor nekaj posebnega, saj ni le knjiga spominov, temveč tudi antropološka analiza vloge ženske kot žene, vdove in uganke v zgodovini. Govori o žalovanju, pa tudi o opolnomočenju. Knjiga se vas bo dotaknila, saj gre za močno in brezkompromisno pisanje.

Izguba moža, ki je sicer imel neke lažje zdravstvene težave, sicer pa je bil zdrav, je bila grozljiva. Za Erico je bilo še težje, ker se je govorilo o samomoru. Tudi ta knjiga je dokaz, kako izjemen tabu je to, saj je Erica kar nekaj energije porabila za to, da je prišla do dokazov, da je njen Aleš stopil iz avta na odstavnem pasu in torej ne z namenom, da bi ga povozili. Seveda pa nepričakovan partnerjev odhod pusti še kup drugih težav: dedovanje, na primer. Ste vedeli, da recimo CSD ne bo pustil, da bi se mladoleten otrok odrekel dediščini po očetu – čeprav bi to pomenilo cel kup težav za vso družino?

Erica piše iskreno, brez cenzure. Tudi o tem, kako se je povezala z Aleševim študentom. Sprva je z njim delila spomine na moža, nato še erotiko. Seveda piše tudi o svojih razmišljanjih – tudi o tem, kako je mogoče, da je še pred prvo obletnico smrti moža čutila poželenje do drugega. Še sama je bila zgrožena nad sabo – ni čudno, da sta svoj odnos skrivala. Ljudje tako radi obsojamo. Očitno je za širšo javnost bolje, da človek trpi in trpi, kot da bi si našel nekaj tolažbe …

Kljub resnično žalostni, tragični zgodbi je Ericina uspešnica knjiga o preživetju. Knjiga močne ženske, ki od žalosti ni pobegnila s tabletami in ki žalosti ni posvojila in utrjevala, temveč je naredila vse, da se je približno sestavila. Vsekakor priporočamo v branje!

DELITE
Pomakni se na vrh