Prikrojena resnica

Irena Pirman

Pamet v roke

Spin doktorji ali spin mojstri so predstavniki odnosov z javnostjo, medijski svetovalci in politiki, ki z zavajajočimi informacijami interpretirajo dogodek oziroma novico.

Tudi pri nas jih mrgoli. Njihov zadnji dosežek, tako prozoren, da se je povsem videlo skozenj, je bil, ko je vlada – takoj po protestnem shodu 27. aprila – na svoji spletni strani najprej objavila novico uveljavljenega tujega medija, da se je v Indiji strahotno povečalo število okužb zaradi verskih in političnih shodov, potem pa dodala lastno interpretacijo novice, namreč, da se je v Indiji število okužb povečalo zaradi političnih shodov. Verske je kakopak izpustila, ker pač pri nas verski shodi ne ogrožajo nikogar – lani se med romanjem na Brezje jasno ni okužil nihče. Bog pač svoje varuje. Saj veste, kaj je pred pokolom v Béziersu, v katerem so se hoteli odkrižati preveč naprednih katarov, rekel opat Arnaud Amaury, ko so ga vprašali, kako naj ločijo katolike od katarov. »Pobijte vse. Bog bo že vedel, kateri so njegovi.« Virus in naši spin doktorji pa tudi vedo, katerih se ne dotikati. In mimogrede – izkazalo se je, da porast okužb v Indiji ni bil povezan samo s shodi, saj so se razširile tudi tam, kjer teh ni bilo.

Kanec manj prozorno, a še vedno čisto preveč, je bil poskus pokazati brezmadežnost Zavoda Iskreni, ki naj bi sicer po nečednih poteh prišel do denarja. So rekli spin doktorji, da kritiki zavoda ne marajo kristjanov in drugače mislečih. A mar niso prav ti, ki so te spin doktorje najeli, rohneli s parlamentarnega odra, da je iz šol treba odstraniti med drugim vse LGBT vsebine? Le kje za vraga jih vidijo? Pa ne menda v tem, da je avtorica Harryja Potterja JK Rowling rekla, da je bil Dumbledore gej? Zakaj je bil s seznama osnovnošolskih čtiv odstranjen Dnevnik Ane Frank, tako ali tako ve samo bog.

Kako mojstrski in elegantni znajo biti spin doktorji, pa si lahko ogledate v seriji Škandal. A pozor! Ta vas lahko tako zasvoji, da boste na mah pogledali eno sezono … ali dve. In na mah pomeni V ENEM DNEVU. Posebno opozorilo še damam: Olivia Pope, osrednji lik, ki ga igra Kerry Washington, je v svojih plaščih in s svojimi torbicami tako čudovita, da se boste težko uprle skušnjavi.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh