BEREMO: Vse za zdravje

Ste vedeli, da je že 15 minut branja knjig tako koristno za naše telo in um kot meditacija? Branje je torej zdravilo, v nekaterih knjigah pa tudi sicer najdete vsebino, s katero si lahko pomagate do zdravja. Predstavljamo nekaj novih knjig, ki so tudi v tem pogledu koristne.

Nathalia Westmacott-Brown: ZDRAVILNI DIH

Nekateri iščejo razne farmacevtske pripomočke, drugi super hrano, tretji prisegajo na razne terapevte, ampak mnogi pri tem pozabljajo, da je za zdravje najpomembnejša osnova: spanje, smeh in globoko dihanje! V zadnjem času je vse več dokazov in zapisov, da ozaveščeno dihanje neverjetno pozitivno deluje na telo, um in duha. Dih namreč vpliva na delovanje možganov, sprejemanje odločitev, telesne zmogljivosti, vzdržljivost … Tudi stres lahko uravnavamo s takšnim dihanjem, ublažimo bolečino in tesnobo, lažje zaspimo in si okrepimo samozavest. V tej knjigi za samopomoč je predstavljenih 50 vaj, ki so razdeljene na telesne, duševne in duhovne, zadnje poglavje pa je namenjeno dihanju, ki je lahko prva pomoč. 

Dr. Gareth Moore: Vadba za možgane

Gotovo ste že slišali, da naj bi ljudje uporabljali le desetino možganov, a to ni res. Prava resnica je, da je okoli nas ves čas ogromno informacij, mi pa smo zato izpostavljeni stresu in tesnobi. A 40-dnevni program vaj, tehnik in nalog, ki ga je avtor zasnoval za starejše osebe, bo pomagal pri umski pripravljenosti, boljšemu razumevanju in hitrejšemu razmišljanju.

Timothy Snyder: Naša bolehnost

Ob koncu leta 2019 je avtor knjige hudo zbolel. Medtem ko se je oklepal svojega življenja, je spoznal, kako krhko je človeško zdravje. Pandemija je zdravstvene zagate še okrepila. Od takrat opazujemo, kako se podhranjeni zdravstveni sistem s premalo osebja upogiba pod težo bolnikov. Knjiga je strasten popis podukov, ki jih moramo usvojiti ne glede na to, kje živimo. Samo z izboljšanjem zdravstvenega sistema kot temeljne človeške pravice in s povečanjem avtoritete zdravnikov ter resnice lahko načrtujemo svobodno prihodnost svojih otrok.

Enciklopedija znanja: Človeško telo

V tej izvrstni sodobni knjigi najdete živahen svet celic, tkiv, kosti, mišic, organov ter vloge posameznih organov in organskih sistemov. Knjiga nam tudi pripoveduje, kaj lahko naredimo sami, da nam bo telo čim bolje služilo. Izjemne ilustracije in zabavne informacije, zanimivosti in presenetljiva dejstva vas bodo pritegnila k raziskovanju človeškega telesa. Enciklopedija znanja je odličen pripomoček za šolarje, dijake, učitelje in starše oziroma preprosto za vse, ki se zavedajo, kako pomembno je poznati delovanje lastnega telesa.

Amanda Oswald: PROŽILNE TOČKE

Mišični vozli, ki jih najdemo na nekaterih delih telesa, so tudi prožilne točke, s katerimi lahko, če jih pravilno masiramo, ublažimo ali odpravimo kronično bolečino – od migren do poškodb zaradi ponavljajočih se gibov. Avtorica je na podlagi lastnih spoznanj in izkušenj ustvarila praktičen priročnik, ki pojasni vse o najpogostejših prožilnih točah, bolečinskih vzorcih in najboljših prijemih za odpravljanje akutne ali kronične bolečine. Prožilne točke so natančno opisane in nazorno ilustrirane, navodila za samoobravnavo pa jasna in preprosta.

DELITE
Pomakni se na vrh