Korona in marjetice

Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal

V izrednih razmerah zaradi pandemije v zdravstvenih zavodih delujejo predvsem službe nujne medicinske pomoči. Politične odločitve o ukrepih, povezanih s covidom 19, ki zdravje sicer ogroža neprimerljivo manj kot druge bolezni, ima verjetno v ozadju precej drugačen namen kot le skrb za zdravje ljudi.

Številni zdravniki že opozarjajo, da  lahko več ljudi umre zaradi prepozne ali neustrezne zdravstvene oskrbe življenje ogrožajočih bolezni, kot so rak in kardiovaskularne bolezni, kot za covidom 19.

Podatki Registra raka RS kažejo, da v Sloveniji vsako leto za rakom zboli okrog 15.000 ljudi, umre jih okrog 6500. Podatki navajajo tudi, da pri nas živi skoraj 95.000 ljudi, ki so v preteklosti zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. Zaradi možnosti, da se bolezen ponovi, večina od njih redno hodi na preventivne kontrolne preglede. V času izrednih ukrepov ambulante seveda delujejo v zmanjšanem obsegu in nekdanji onkološki bolniki zato teh pregledov pogosto ne morejo opravljati pravočasno.

Primerjava s trenutno pandemijo kaže, da sta obolevnost in smrtnost zaradi covida 19 znatno nižja kot obolevnost in smrtnost zaradi raka.

Pozivi, naj ljudje ne hodijo k zdravniku, če to ni nujno, so sicer razumljivi, vendar sprejemljivi le za tiste, ki so obiskovali zdravnike za vsako malenkost oz. zdravstveno težavo, ki bi jo lahko s preizkušenimi in med ljudmi še vedno dobro znanimi metodami tradicionalne medicine rešili sami. Marsikdo pa zamudi dragocen čas zgodnjega odkrivanja bolezni, ker nima možnosti specialističnega pregleda, prvi znaki in simptomi bolezni pa navadno niso tako resni, da bi spadali med nujna stanja.

Omejevanje nenujnih zdravstvenih storitev je nepremišljeno in pomeni veliko verjetnost, da se bo splošno zdravstveno stanje prebivalstva med pandemijo občutno poslabšalo. Zlasti skrb vzbujajoče pa je tudi psihično stanje ljudi, ki strah in negotovost v tem času premagujejo z antidepresivi in pomirjevali z vrsto neželenih stranskih učinkov. V tem času zato objavljam zapise o rastlinah, ki rastejo pri nas in so jih v preteklosti ljudje uporabljali kot zdravila za vrsto akutnih in kroničnih bolezni. Ker rastejo dobesedno za domačim pragom, kot npr. marjetice, kopriva, trpotec, bezeg, gozdne jagode, je potrebno le nekaj truda, da jih naberemo in iz njih pripravimo zdravilni čaj, sok, sirup, oblogo ali pa kar hrano – ki naj bo naše zdravilo.


Maria Ana Kolman, raziskovalka, fitoterapevtka in pisateljica. O sebi pravi, da ni niti zdravilka niti šamanka, pa vendar s svojim znanjem iz medicine, šamanizma, vrste zdravilnih tehnik in fitomedicine pomaga mnogim. Ustvarja rubriko Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

DELITE
Pomakni se na vrh