Hamo ima rešitev za lažnive politike

Skupina Hamo & Tribute 2 Love je te dni na radijske postaje poslala pesem Lažnivec (Povej ej) v novi preobleki. Na zadnjem albumu 4K iz leta 2019 jo najdete v studijski različici pod naslovom Povej ej, novi časi in nova različica pa si zaslužita tudi novo ime. Z njo bend napoveduje izid novega albuma, naslovljenega »Iz4Kani skorlajv«. Pred časom so v zasedbi skladbe z zadnjega albuma preoblekli v akustično različico, saj so načrtovali akustično turnejo. Prvi izštekani koncert so priredili v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Na njem je padla ideja, da bi prihajajoče koncerte snemali in izdali na live albumu. A koncertov potem zaradi epidemije ni bilo. Hamo & Tribute 2 Love so zato material v živo posneli v studiu, brez občinstva. Ni torej »live«, je pa zato »skorlajv«. In skladba Lažnivec ta album napoveduje. A o glasbi bomo s Hamom in njegovim bendom govorili kdaj drugič. Tokrat smo se z njim pogovarjali o laganju.

Ali pogosto lažete?

Kadar odgovarjam na takšna vprašanja, pogosto hlinim, da so mi všeč. (smeh)

Kdaj oz. komu ste se največkrat zlagali?

Mislim, da staršem, še v šolskih časih, na vprašanje, kako je bilo v šoli. Odgovor je bil vedno skregan z resnico. Vedno sem odgovoril, da je bilo v redu.

Ali se vam zdi, da ima laž res kratke noge?

Absolutno. Če nisi talentiran v tej smeri, te bodo prej ali slej dobili. Vsaj mene vedno. (smeh)

Kaj mislite, zakaj politike ljudstvo voli, čeprav so jih že ujeli na laži?

To je pa kompleksno vprašanje. Morda se volivci počutimo bolje, če nam vladajo ljudje, ki so nam podobni. Če skrajšam: volimo ljudi, ki legitimirajo naše laži. S stališča nekega moralnega napredka pa je to popolnoma nesprejemljivo. S tem ko nam vladajo lažnivci, jim kot družba postajamo vse bolj podobni. To je strašljiv začarani krog, ki družbo uči napačnih vrednot. Tega je zadnje dni na tone in to bo družbo zelo razklalo. Kako naj na primer vzgajam otroka, da laž ni vrednota, recimo za preživetje, če ljudi na visokih položajih v resnici prav laž finančno plemeniti oziroma kljub lažem še vedno prosperirajo? Laž bi morala imeti na odgovornih položajih bistveno hujše posledice. Če se ozrem v zgodovino, je bil sramotilni steber kar primerno orožje za tovrstni živelj. Me zanima, koliko politikov bi si upalo lagati, če bi jih zaradi tega obmetavali z gnilo solato. Nekatere stvari lahko rešiš z zelo preprostimi metodami. (smeh)

Kakšne laži vam gredo najbolj na živce?

Slabe, prozorne, tiste, ki ponižujejo neko splošno družbeno inteligenco. Aktualna je recimo tale: »Ljudje se ne želijo cepiti.« V moji družbi smo vsi prijavljeni na vse možne sezname, pa še nihče ni bil cepljen. Morda še tale: »Nepreklicno odstopam s položaja ministra.« Mah, v zadnjem letu je epidemija laži in butastih lažnivcev zagotovo presegla pandemijo covida. Če posplošim, mi gredo vse laži na živce, še najbolj pa moje.

DELITE
Pomakni se na vrh