Svarogov z vklenjenimi rokami opozarja na težavo

Vrhunski glasbenik Sašo Gačnik – Svarogov je pred kratkim, ob prazniku dela, nastopil v predsedniški palači. Nastop je bil poseben in odmeven, saj je v protest, ker glasbeniki že dobro leto ne morejo nastopati, klavir igral z zvezanimi rokami.

»Že nekaj dni pred nastopom mi je spanec kratil občutek odgovornosti do nas glasbenikov in vseh drugih, ki imajo že več kot eno leto zvezane roke, ter jim je odvzeta osnovna človekova pravica – pravica do dela. Nemoralno in izdajalsko do ljudi, ki smo se znašli v teh razmerah, bi bilo, če bi na tako pomemben dan, ki je posvečen vsem delavcem in njihovim pravicam, preprosto stopil na oder, odigral neko pesem in odšel domov. Tako mi je po več dneh tuhtanja tik pred zdajci sredi noči na misel prišla zanimiva ideja, in sicer, da bi vklenjen v lisice odigral pesem Med iskrenimi ljudmi in tako na svojevrsten umetniški način, zato da se bolj zavzame za nas, jasno prenesel sporočilo do predsednika,« nam je pojasnil Svarogov, ki je na klavirju spremljal pevko Kristino Oberžan.

»Tako za predsednika kot tudi za vse druge navzoče je bil najin simbolični nastop oziroma nastop v taki obliki presenečenje. S predsednikom mi po dogodku ni uspelo izmenjati nobene besede, predvidevam pa, da sem mu povzročil nekaj sivih las. Vendar želim poudariti, da je bil moj namen resnično dobronamerno opozorilo na krivice, ki jih nekateri v teh časih doživljamo, in težnja k rešitvi tega problema. Vem, da je imel tudi predsednik s svojim povabilom na nastop dober namen, saj za tovrstne prireditve po navadi angažirajo glasbene šole, tokrat pa je s povabilom profesionalnih glasbenikov vsaj malo podprl tudi naš sektor. Toda za neko resnično rešitev, ki bo pomagala rešiti vse zapostavljene v naši panogi pred propadom, bo treba narediti veliko več,« je odločen glasbenik, ki je na družbenih medijih, na katerih je delil posnetek nastopa, dobil res veliko podpore. »Zasul me je plaz zelo pozitivnih odzivov, je pa res, da se tu in tam najde kdo, ki ni pravilno razumel mojega dejanja in je njegov odziv temu primeren.

Prepričan sem, da sem z akcijo dosegel svoj namen in javno še bolj poudaril glavno problematiko, s katero se trenutno spopada naša panoga. Zdaj pa upajmo na najboljše!«