BEREMO: Đorđić se vrača

V nadaljevanju uspešnice Čefurji raus se Marko Đorđić po nekaj letih vrne v Slovenijo, saj ima v Bosni težave s policijo, njegovega očeta pa pestijo zdravstvene težave, tako da ga tudi mama potrebuje ob sebi. Sicer ni prepričan, ali se je vrnil za stalno, a za zdaj se bo razgledal in seveda na trpek, a izjemno humoren način, ki smo ga tako vzljubili v prvem delu, povedal svoje mnenje. Še vedno nima svojega fuzbal kluba, ima pa zaskrbljeno mamo in očeta s tumorjem na želodcu, kar je tudi glavni razlog, da se Marko spet potika po razvpiti blokovski četrti. Hitro se zaplete s svojimi nekdanjimi prijatelji, ki pa niso ravno uspeli v življenju in tudi njega zapeljejo v nove težave …

»Po skoraj petnajstih letih, odkar sem napisal Čefurje, me je zanimalo, kaj je ta naš nesrečni in z različnimi krizami pretresen svet naredil iz njih, predvsem, kaj je deset let življenja v Bosni naredilo iz fužinskega najstnika Marka Đorđića. Po drugi strani sem dalj časa iskal način, kako se v literarnem smislu odzvati na to, kar se zadnja leta dogaja, ne le v Sloveniji, marveč tudi drugod po svetu. Iskal sem način, kako izraziti jezo in razočaranje nad ponovnim vzponom nacionalizma in desničarskega populizma. Mešanica surovosti in krhkosti Marka Đorđića se mi je v nekem trenutku zazdela idealna za to, tako da sem se odločil poskusiti,« pojasnjuje avtor Goran Vojnović.

Zgodba dobro prikaže brezup izgubljene generacije v svetu, kjer je očitno bolj pomembna nacionalna pripadnost kot blagostanje vseh. Vojnović pa je tokrat pri jeziku še bolj uporabljal srbščino, tako da bo marsikateri mlajši bralec potreboval že pomoč slovarja. Seveda je Vojnović že davno dokazal, da obvlada vse ravni jezika in je torej načrtno uporabljal junakovo materinščino, vendar spodaj podpisana vseeno meni, da bi »slovenska knjiga« morala biti vsaj v večjem delu v slovenskem jeziku, drugačen jezik pa bi lahko bil res samo za podkrepitev likov. Navsezadnje tudi na primer Genialni prijateljici beremo v slovenščini, čeprav je jasno, da se dogaja v Italiji, kajne?