Ljubi, ne ljubi … Ljubi!

Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal

Če natančno opazujemo naravo okrog sebe, lahko ugotovimo, da se vsako leto spreminja in da v različnih letih prevladujejo različne rastline. Narava je modra, prepoznava potrebe ljudi in se na to odzove s svojimi darovi. V letošnjem letu nam je zelenice prekrila z neštetimi marjeticami. Rastlina se znanstveno imenuje Bellis perennis, v starejših zapisih pa se uporablja tudi ime Consolida minor. Carl Linné je rodovno ime Bellis povzel po Pliniju Starejšem. Po eni razlagi naj bi ime pomenilo lepa (lat. bellus) trajnica (lat. per – od, annus – leto). Po neki drugi razlagi naj bi ime Bellus izviralo iz lat. bellum (vojna). Sok zdrobljene rastline so v antiki namreč uporabljali za zdravljenje ran, dobljenih v bojih.

Najpomembnejši farmakološki učinek imajo flavonoidi (kempferol, kvercetin in glukozid apigenin-7) in triterpenoidni glukozidi.

Flavonoid kempferol kot močan antioksidant deluje proti mutacijam celic, proti vnetjem in mikrobom, ščiti srce in živčevje, znižuje krvni sladkor, zmanjšuje bolečine, preprečuje alergije in uravnava hormone. Raziskave so pokazale, da uživanje hrane, ki vsebuje kempferol, zmanjšuje tveganje za nastanek raka (zlasti raka trebušne slinavke in pljuč) ter bolezni srca in ožilja.

Kvercetin je flavonoid, ki učinkuje proti prenizkemu krvnemu tlaku, alergijam in virusom, krepi stene krvnih žil in zmanjšuje težave s srčno-žilnim sistemom.

Glukozid apigenin-7 je flavonoid, ki razgrajuje ogljikove hidrate, s čimer celica dobi več energije, deluje pa celo proti virusu HIV.

Triterpenoidni glukozidi delujejo protiglivično, učinkovito tudi proti kandidi in kriptokoku.

Zdravilna moč marjetice je bila predmet raziskav v kliničnih raziskavah, ki so dokazale njihov učinek na zmanjševanje maščob v krvi, pa tudi njihovo citotoksično delovanje na maligne celice pri promielocitni levkemiji in zaviralni učinek na raka prostate. Farmacija je iz cvetov marjetic že izdelala zdravilo za povišano raven maščob v krvi, ki se imenuje kar Bellis perennis.

Angleški kralj Henrik VIII. je za lajšanje razjed na želodcu menda pojedel polne krožnike marjetic. »Združenje za spodbujanje naravnega zdravljenja v skladu s Theophrastusom Bomabstusom von Hohenheimom, imenovanim Paracelsus« (NHV Theophrastus) pa je marjetico leta 2017 na znanstvenem simpoziju o njenih zdravilnih učinkih razglasilo za zdravilno rastlino leta.


Maria Ana Kolman, raziskovalka, fitoterapevtka in pisateljica. O sebi pravi, da ni niti zdravilka niti šamanka, pa vendar s svojim znanjem iz medicine, šamanizma, vrste zdravilnih tehnik in fitomedicine pomaga mnogim. Ustvarja rubriko Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

DELITE
Pomakni se na vrh