BEREMO: Damin gambit

Istoimenska nadaljevanka je na Netflixu med epidemijo postala velika uspešnica in je poskrbela tudi za popularizacijo šaha – idealne igre za čas, ko smo morali čas preživljati v mehurčkih. Zdaj pa prihaja čas, ko razmišljamo o dopustu in knjigah, ki jih bomo lahko brali na plaži, tako da bo tale idealni izbor. Če boste seveda zdržali, da jo odprete šele v kakšni prijetni senčki, sicer pa vam lahko že zdaj popestri kak večer doma.

Zgodba pripoveduje o mladi deklici Beth Harmon, ki jo pri osmih letih pošljejo v sirotišnico. Beth (v ekranizirani različici jo je upodobila Anya Taylor-Joy) kmalu odkrije dva načina, kako ubežati neprijaznemu svetu, ki jo obdaja: z igranjem šaha in jemanjem zelenih tabletk, ki jih dajejo njej in drugim otrokom, da jih laže obvladujejo. Kmalu postane jasno, da po zunanjem videzu nevpadljiva deklica premore izjemno nadarjenost, in ko napreduje na vrh lestvice najboljših igralcev v ZDA, si lahko ustvari novo življenje. Ko igra šah, se ji čuti izostrijo, razmišljati začne jasneje in le takrat ima občutek, da ima nekaj povsem pod nadzorom. Vendar ji nikoli ne uspe zares premagati močne želje po samouničenju. Za Beth je vseskozi na kocki veliko več kot le zmaga ali poraz …

Zanimivo je, da je roman Walterja Stona Tevisa (1928–1984), ki je bil predloga za scenarij, izšel že pred 38 leti, vendar se je zdaj hitro dvignil na vrh bralnih lestvic. Avtor je bil ameriški romanopisec in pisec kratkih zgodb, njegova dela pa so prevedena v več kot 20 jezikov. Po treh od njegovih šestih romanov so posneli izjemno uspešne filme Igralec biljarda, Barva denarja in Mož, ki je padel na zemljo, Damin gambit pa je torej postal predloga za serijo.

Sodobna klasika Damin gambit, ki jo je v slovenskem prevodu izdala založba Učila, je prepričljiv portret genialnosti in odvisnosti, uspeha in preživetja v krutem svetu profesionalnosti, kjer so ženske še vedno potisnjene na stranski tir. Čeprav gre za roman o šahu, saj je osrednja oseba šahistka in je v besedilu natančno opisanih veliko šahovskih iger in preigravanj, je to hkrati pretresljiva lirična zgodba o odraščanju in iskanju svojega mesta v svetu, o osamljenosti, anksioznosti in negotovosti, ki se skriva v ozadju briljantnega uma. Saj veste: ne sodite prehitro in nikar ne mislite, da uspeh sam po sebi prinaša srečo!

DELITE