Kaj je dobro vedeti, preden se lotite posta

Prvo razstrupljanje je odvisno od več dejavnikov:

  1. koliko je naše telo zakisano (zaradi uživanja sladkorja, prigrizkov, piškotov, mesa, alkohola, cigaret …)
  2. koliko je v njem sluzi (zaradi mleka, mlečnih izdelkov in pšenice)
  3. na zakisanost vplivajo tudi zdravila, kot so antibiotiki, kemoterapija, analgetiki, antirevmatiki.

Smo na post resnično pripravljeni?

Odločitev, da zberemo dovolj moči in poguma ter naredimo prvi post, je za nekatere precej težka. Postenje ne vpliva zgolj na fizično telo, ampak tudi na čustva. Zato se je dobro oborožiti z znanjem in orodji, da bo naš prvi post nežen, prijazen in da bomo v njem uživali.

Telo pripravimo tako, da nekaj dni pred postenjem uživamo toplo in tekočo hrano. To so tople juhe, soparjena zelenjava, pasirana zelenjava in sadje, ki sta primerna za našo konstitucijo (po ajurvedi je to došno razmerje). Hrana naj bo brez ogljikovih hidratov in maščob. Vsaj teden pred začetkom posta prenehajte kaditi in uživati alkohol.

Lakota se pojavlja zgolj prvih nekaj dni, ko se krči želodec. Želodec je mišica in se med postenjem počasi skrči na velikost stisnjene pesti. Taka je njegova naravna velikost. Prve tri dni je zato nekoliko neprijetno.

Po treh dnevih se začnejo iz jeter izločati trigliceridi. To so preproste maščobe, ki se tam kopičijo in otežujejo jetrom pravilno delovanje. Kadar so trigliceridi povečani (nad 2,3 mmol/l), je treba zmanjšati telesno težo, saj se sicer lahko pojavi sladkorna bolezen.

Že po nekaj dnevih postenja se začne v telesni inteligenci vzpostavljati ravnovesje in ponovno pridobivamo moč. Po treh dnevih, ko se telo začne resnično razstrupljati, se pokaže, koliko smo zakisani in zasluzeni oziroma koliko strupov se je nabralo v našem telesu.

Ko se topijo kemikalije iz zdravil, fitofarmacevtskih sredstev in različnih dodatkov iz industrijsko predelane hrane, ki so vezane na maščobno tkivo, se vračajo v krvni obtok in povzročajo neprijetnosti, kot so glavobol, nizek krvni tlak, bolečine v mišicah … Kadar smo med postenjem brez energije in se počutimo slabo, to pomeni, da je v krvi veliko strupov, ki zapuščajo naše telo. Zato je treba piti veliko tople vode in čistilnih čajev, da jih čim prej izločimo z uriniranjem, klistirjem, nekaj pa jih telo izloči tudi prek kože in jezika. V nekaterih primerih v post vključimo tudi citruse, saj v telesu delujejo bazično in telo razkisajo, čeprav so po okusu kisli.

Vodo in čaje vedno pijemo tople, da se strupi lažje in hitreje topijo. Če pijemo hladno vodo, maščobne celice šokiramo. Te se skrčijo, in namesto da bi se strupena limfa izločala, zastaja v medceličnini, s tem pa ustavimo proces razstrupljanja. S toplo vodo in čaji sprožimo in spodbudimo razstrupljevalni proces.

Pomoč med postom

Stranski učinki posta so včasih lahko neprijetni, zato je dobro, da imamo ob sebi osebo, mentorja  z dolgoletnimi izkušnjami, pomoč nekoga, ki mu zaupamo. Ko se čisti telo, se čisti tudi naš um, razum. Post je čudovit pripomoček, ki nam jasno pove in pokaže, s katerimi nerešenimi stvarmi se moramo v  življenju soočiti in jih razrešiti, jih ozavestiti. Post kot telesno čiščenje hkrati pomeni tudi močno duhovno čiščo. Hrana je namreč najbolj grob predstavnik materialnega sveta, ki človeku preprečuje stik z višjimi svetovi, torej z njegovo metafiziko, o kateri danes verjetno nihče več ne dvomi.  Zato se za post ne odločamo kot za shujševalno dieto, ker to preprosto ni. Resna priprava zahteva nekakšen mentalni »reset«, duhovno naravnavo, ki begajočemu umu onemogoča živeti skozi slepila čutil.

Med postenjem lahko razmislimo, kako naprej s prehranskimi navadami. Ko pogledamo pobliže, ugotovimo, da je hrana univerzalna prispodoba za intimnost in način izražanja globokega človeškega hrepenenja po enosti. Vendar je umetnost priprave hrane in prehranjevanja edini način, s katerim to enost dosežemo tudi fizično.

Prvi post je dobro narediti v miru, da imamo čas zase, za svoje telo in misli. Čim več časa preživimo v  tišini. Med postom ne obremenjujmo telesa s hudimi fizičnimi napori, saj notranji organi delujejo s polovično močjo. Zato med postom priporočam sprehode, hitro hojo, jogo, meditacijo, dihalne in sprostitvene vaje. Telo mora čim več počivati, mirovati, božati ga je treba tako od znotraj kot od zunaj.

Glejte tudi: Terapevtsko postenje


Bilka Baloh je avtorica knjige Post, seme zdravja, ki govori o terapevtskem postenju. Sodeluje z uradno medicino, v katero vpleta doktrino ajurvede. S klienti rešuje tudi zapletene primere, kot je čiščenje telesa po kemoterapiji in drugem zdravljenju, v katero so vpletene večje količine najrazličnejših zdravil, zniževanje telesne teže in drugo. Bilko in njeno delo lahko spremljate tudi na postsemezdravja.si.