Bajhui – točka stičišča stoterih poti

Ohrani ravnovesje s TKM

Mi pravimo, da vse poti vodijo v Rim, Kitajci pa, da se vsi meridijani stekajo v akupunkturno točko bajhui – stičišče stotih poti ali du 20. Tako naj bi s stimulacijo te točke zdravili sto različnih bolezni.

Ena izmed najbolj pomembnih točk v kitajski medicini leži na vrhu glave na meridianu du, ki teče po hrbtenici navzgor in po glavi. V mnogih tradicijah so mojstri trdili, da je to točka, ki povezuje ljudi z nebesi, saj se vanjo stekajo vse energije našega telesa. Najlažje jo določimo tako, da od konice ušes s prsti potegnemo liniji do vrha glave. Po navadi na tem področju lahko čutimo rahlo luknjico.

Točka bajhui pomaga pri nespečnosti ter izboljšuje koncentracijo in spomin

Pritiskanje na to točko zelo pomirjujoče vpliva na naše telo, saj uravnovesi celotno telo, zato jo zdravniki kitajske medicine (TKM) uporabljajo pri ljudeh, ki trpijo za nespečnostjo, tesnobo, depresijo, stresom in razdražljivostjo. Uporablja se tudi pri težavah s ščitnico in pri hormonskem neravnovesju, saj kot najvišja točka na telesu vlada endokrinemu pa tudi živčnemu sistemu. Sprošča celoten predel glave in stimulira aktivnost možganov. Zelo dobra je za izboljšanje koncentracije in krepitev spomina, zato jo je priporočljivo stimulirati med študijem.

Lajša tudi glavobol in vrtoglavico

Točka bajhui je stičišče energije jang, torej aktivnega in toplega principa v telesu. Kadar pride do neravnovesja med energijama jin in jang, se to nemalokrat kaže kot glavobol, vrtoglavica, razdraženost, povišan krvni tlak, težave z nosom ali kot pojav rdečih in pekočih oči. Ko vas napade glavobol, se usedite, zaprite oči in z enakomernim petminutnim pritiskanjem aktivirajte točko bajhui.

Kaj o tej točki pravijo stari kitajski mojstri

Sloviti zdravnik San Simjao, ki je živel med 7. in 10. stoletjem, ko je na Kitajskem vladala dinastija Tang, je zapisal, da je doživel velike uspehe, ko je z uporabo mokse (zvitka kitajskega divjega pelina) stimuliral točko bajhui pri pacientih, ki so doživeli kap in so imeli del telesa ohromljen. Sloviti kitajski mojster borilne veščine taj či čuan Jang Čengfu, ki je živel konec 19. in v začetku 20 stol., je izjavil, da lahko 30 let vadimo borilne veščine, pa ne bomo dosegli istega učinka, kot če poleg treninga vsak dan namenimo nekaj pozornosti točki stotih stičišč.

Naredimo vsak dan nekaj dobrega za svoje telo in si vzemimo pet minut časa za samomasažo točke bajhui. Telo nam bo uslugo vrnilo – z dobrim počutjem in harmonijo!