DJ Umek danes dopolnil 45 let

Danes, 16. maja, svoj 45. rojstni dan praznuje legendarni DJ Umek, za prijatelje Fotr.

Njegov prvi spomin, povezan z glasbo, je, ko si je »navijal« mamino kaseto Danijela Popovića, ki je s skladbo Đuli nastopil na Evroviziji, in ko je ob skladbi Mamma Maria z loparjem v roki imitiral kitarista. Danes si življenja brez glasbe ne more predstavljati, do 17. leta pa je Uroš Umek vsak dan trdo treniral košarko, v kateri je bil tako dober, da so ga že povabili na nabor za državno reprezentanco. Ampak takrat je prišlo do preloma: novi trener mu ni bil všeč, Uroš pa je bil tako trmast, da kljub klicem drugih trenerjev ni želel več na igrišče. Seveda pa je košarka še vedno njegova velika ljubezen, tako da redno gleda tekme Dončića in Dragića – po navadi zaradi tega ne spi, kadar pa je na turneji v Ameriki, si košarkarska srečanja rad ogleda v živo, seveda tudi v spremstvu svoje žene Senke. Na eni od tekem je tako spoznal Gorana, ta pa mu je podaril podpisano žogo in dres.

Umek se vsake stvari loti strastno, temeljito. Na enem od šolskih plesov je opazil DJ-ja Iztoka Kurnika – Alfa in takrat pomislil, da je to super delo, ki se ga ne bi branil. Na šolskih plesih je imel Alf dva kasetofona in mikser, kar je bilo za takrat 13-letnika sanjsko. Še bolj sanjsko pa je bilo, ko ga je na eni od matinej v takratni diskoteki Palma Alf spustil za mikser in mu tako omogočil začetek kariere. Njen vrhunec je dosegel, ko je pred leti prišel na 22. mesto najbolj priljubljenih didžejev na vsem svetu. Od takrat je sicer malo nazadoval, a predvsem zato, ker se je sam odločil, da bo imel raje manj komercialen zvok.

Umeka imajo glasbeni kolegi izjemno radi; priznavajo, da je vedno pripravljen pomagati in priskočiti na pomoč. To je že dokazal tudi širši javnosti, ko je leta 2005 organiziral prvi Žur z razlogom, velikansko dobrodelno prireditev na prostem, ki je tudi v naslednjih nekaj letih v Tivoliju poskrbela za zabavo in za pomoč žrtvam kaznivih dejanj ter mladim, zbolelim za rakom. Umek je torej velik v vseh pogledih – ne samo fizično in po poklicnih uspehih, temveč tudi po svojih dejanjih.