Guinnessova knjiga rekordov: S potico velikanko!

Na Ravnah na Koroškem že ves teden diši po orehih in od srede tudi po že pečeni potici, s katero bodo Korošci kandidirali za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. V točni dolžini 370,02 metra so jo danes zložili od Koroškega medgeneracijskega centra do gradu Javornik, kjer so ob 13. uri polagali temeljni kamen za načrtovani Center starejših KO-RA.

Koroški medgeneracijski center, ki danes praznuje 7. obletnico delovanja, je želel rekord postavljati s “slovensko potico”. A ker je ta bila nedavno zaščitena na ravni EU, zanjo pa je določeno, da je spečena v potičniku in je torej okrogla z luknjo v sredini, je doseganje dolžinskega rekorda s slovensko potico nekoliko težje.

Od Guinnessove knjige rekordov so nato dobili odobritev, da lahko kandidirajo s “potico” (angleško nut roll), pri čemer so jim iz Londona določili osnovne sestavine, to so moka, jajca, sladkor, mleko, kvas in nadev. Korošci so zaprosili še za nekaj dodatnih sestavin in za nadev izbrali orehe in rum.

Strokovna delavka v Koroškem medgeneracijskem centru Darja Krevzelj je povedala, da čeprav so najprej mislili, da bodo rekord postavljali, pa so jim iz Guinnessa sporočili, da ta že obstaja. “Guinness nas je opozoril, da je trenutni rekord 350 metrov. Tako da mi danes naskakujemo s 370 metri,” je zjutraj povedala Krevzljeva.

“Mogoče na prvi pogled ne izgleda toliko dela. Ampak v ozadju je skritih 14 dni intenzivnih priprav. Sem spada veliko dokumentacije, da smo sploh lahko začeli postavljati pot, na kateri bo danes stala naša potica rekorderka,” je v izjavi novinarjem pretekle dni opisala Krevzljeva.

Za potico rekorderko so med drugim porabili 386 kilogramov moke, 43 kilogramov masla, 232 kilogramov orehov, 772 jajc, 348 litrov mleka in 33 litrov ruma.

Pri izvedbi dogodka so morali organizatorji upoštevati več pravil Guinnessove knjige rekordov, hkrati so že prej zagotavljali, da bo ulično dogajanje v skladu z omejitvenimi ukrepi ob epidemiji.

Strokovna vodja Koroškega medgeneracijskega centra Marjana Kamnika pretekle dni opisuje kot naporne. “Že od petka je aktivnih 80 prostovoljcev. Od takrat, ko smo začeli prebirati orehe, jih prekuhavati, sušiti in mleti. Včeraj pa smo zaključili s peko na vseh sedmih lokacijah, tako da je sedaj potica pripravljena, da jo namestimo, izmerimo in upam, razglasimo vpis v Guinnessovo knjigo rekordov,” je zjutraj povedala Kamnikova.

Merjenje potice rekorderke je opravil geodet Andrej Merkač, kot priči pa sta bila določena častni občan občine in odbojkar Adi Urnaut ter ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar.

Merkač je meritev opravil s klasično terestrično metodo. “Izhajali bomo iz prej določenih točk, ki smo jih že prej pripravili z merskim orodjem GPS,” je pred merjenjem povedal Merkač, ki je, kot omenjeno, nato nameril, da je bila potica dolga natanko 370,02 metra.

Potico so po položitvi temeljnega kamna za načrtovani Center starejših KO-RA, kjer je sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, razdelili med sodelujoče ustanove in za simbolični prispevek tudi med obiskovalce uličnega dogajanja.

Vso zbrano dokumentacijo bodo Korošci zdaj zbrali in poslali v London, nato pa imajo pri Guinnessovi knjigi rekordov 12 tednov časa, da sporočijo, ali je bilo vse skladu s pravili, ki so jih postavili in če je postavljen nov rekord, je še povedala Darja Krevzelj.

DELITE
Pomakni se na vrh