Kopriva, plevel z učinkom panaceje

Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal

Medtem ko je kopriva tako v fitomedicini kot v ljudskem zdravilstvu ena najbolj cenjenih zdravilnih rastlin, je za mnoge predvsem nadležen plevel. Danes se zdi povsem neverjetno, da je imel nekoč kilogram mlade koprive višjo ceno kot kilogram mesa in da so bila mnoga polja zasejana s koprivami.

Klavdij Galen (129–okoli 200 do 216), zdravnik in farmacevt v starodavnem Rimu, je koprive opisal kot panacejo za vse bolezni.

Znanstvenik in zdravilec Abu Ali Ibn Sina ali Avicena (980–1038) je v svoji znanstveni enciklopediji z naslovom Canon medicinae, ki velja za zbornik celotnega znanja medicine v starem veku in je plod izročil starogrških, rimskih, indijskih, perzijskih ter arabskih zdravnikov, temelji pa predvsem na Hipokratovih in Galenovih naukih ter Aristotelovi filozofiji narave, podrobno opisal zdravilne lastnosti koprive. Zlasti zanimive so njegove navedbe, da se semena kopriv lahko uporabljajo za zdravljenje rakavih tumorjev, pepel iz koprive, ki ima baktericidne lastnosti, pa za zdravljenje ran in ureznin ter čiščenje kože. Avicena je za vnetje bezgavk priporočil uporabo koprivinega čaja, za astmo in bronhitis pa čaj iz koprivinih semen. Ženskam, ki niso mogle zanositi, je priporočal, da jedo liste mladih kopriv s čebulo in jajcem. 

V ljudski medicini se je pri boleznih jeter in žolčevodov, ledvičnih kamnih, diareji, kroničnem zaprtju, prehladu, boleznih dihal, hemoroidih, akutnem sklepnem revmatizmu, mišičnem revmatizmu in protinu uporabljal poparek iz kopriv in tudi koprivna juha. Poparek koprive je v ljudski medicini tudi odlično sredstvo za t. i. čiščenje krvi. Kopriva je namreč bogata z minerali, zlasti železom, zato se v krvi poveča vsebnost hemoglobina. Iz izkušenj ljudskega zdravilstva je znano tudi, da kopriva pospešuje tvorbo mleka pri doječih materah.

Rastlinski svet so ljudje opazovali v ponavljajočem se življenjskem krogu in ga razumeli kot nesmrtnega: rojstvu je sledila rast, tej smrt in ponovno rojstvo. »Nesmrtnost« rastlin je človeku ponujala navdih za iskanje sredstev in načinov za zaščito pred vsem, kar je ogrožalo življenje smrtnikov – od bolezni do delovanja demonskih sil. Koprivi so od nekdaj pripisovali čarobne lastnosti in jo uporabljali v magiji kot zaščito pred zlimi duhovi, ki so poosebljali bolezni, nesreče, zlo, prekletstva in razne nevarnosti. Kot kadilo so jo uporabljali v obredih čiščenja in zaščite ali pa kot darilo duhovom in bogovom, da bi si pridobili zaščito, moč in podporo.

Magično sposobnost zaščite pred slabimi vplivi so široko uporabljali vsi Slovani v čarobnih obredih zaščite pred boleznimi, zlobnimi duhovi in nesrečami. Še danes se je marsikje ohranilo prepričanje, da koprive, nabrane na predvečer Svetega Jurija in položene pod vzglavnik, odženejo bolezen in zagotavljajo zdravje vse leto.

V ljudskem verovanju so bili zli duhovi krivi za vse nesreče in bolezni, zato so si ljudje omislili vrsto načinov za zaščito. Ponekod še danes uporabljajo predpražnike, narejene iz koprivnih vlaken, kar naj bi preprečevalo vstop tako zlim duhovom kot tudi ljudem s slabimi nameni. Tudi koprive, položene pod običajni predpražnik, naj bi tistim, ki vstopijo v dom s slabimi nameni, vzele vso moč.


Maria Ana Kolman, raziskovalka, fitoterapevtka in pisateljica. O sebi pravi, da ni niti zdravilka niti šamanka, pa vendar s svojim znanjem iz medicine, šamanizma, vrste zdravilnih tehnik in fitomedicine pomaga mnogim. Ustvarja rubriko Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

DELITE
Pomakni se na vrh