Gianni se vrača k naravi

Gianni Rijavec, pevec in voditelj oddaje Na kavi, ki jo vsako nedeljo lahko spremljate na TV3, je te dni predstavil svojo novo pesem z naslovom Oljkar, za katero je napisal tudi melodijo. Zanimivo je, da je po prejšnji skladbi Lipa od none navdih spet poiskal v naravi, pri rastlinah oziroma drevesih.

»Korona je tudi mene ‘zapeljala’ v prelepo naravo. Pred hišo na dvorišču imam več kot 200 let staro lipo in nastala je Lipa od none. Če se iz moje vasi Trnovo pri Gorici spustim nekoliko nižje, pa se začnejo oljke. Vedno več jih je in oljkarstvo je vedno bolj priljubljeno in donosno. Prav je tako, ljudje se vračamo k naravi, in to me veseli. To je naša prava pot, sožitje z naravo. Skrajni čas je, da začnemo spoštovati prelepo okolje, naravo … Slovenija ima vse to,« pravi priznani glasbenik.

Pesem Oljkar je oda slovenskemu oljkarju, mogočnemu drevesu, žlahtnemu sadu. Zanimivo je, da so oljkarstvo na naši zemlji v davnih časih pospeševali že grški kolonisti, Rimljani, Benečani. Oljka je nekoč veljala za sveto drevo, kar ponekod velja še dandanes. Oljko naj bi ustvarila boginja Atena in v starih Atenah so uničevanje svete oljke sprva kaznovali s smrtjo, saj je pomenilo religiozni zločin. Oljčna vejica je simbol miru, zato so v Atenah zmagovalce ovenčali z venci iz oljčnih vejic. Prenašalci mitov so vedeli, da se obnavlja v neskončnost, pripisovali so ji celo starost tisoč in več let, veljala naj bi za nesmrtno. K temu mišljenju je pripomoglo dejstvo, da je zimzeleno drevo in da se nikdar ne posuši. Za Atence je bila simbolična, znak vitalnosti in neuničljivosti.

V naših krajih je po judovskem in krščanskem izročilu oljčna vejica povezana z golobom ali golobico, predstavlja simbol miru, je klic po zemeljskem raju. Oljčna vejica je povezana celo s svetovnim potopom. Potem ko so vode upadle, je golob z Noetove barke v kljunčku prinesel oljčno vejico, kar je pomenilo, da so vode z zemlje odtekle.

DELITE
Pomakni se na vrh