Seks in TKM

Ohrani ravnovesje s TKM

Po načelih tradicionalne kitajske medicine (TKM) se pri spolnem odnosu izmenjavata energiji jin in jang. Ženska daje moškemu energijo jin in od njega prejema energijo jang – obratno velja za moške. Gre za harmonično in enakovredno izmenjavo energij, ki ima veliko koristi za oba partnerja, vendar le, kadar seks z orgazmom ni prepogost! Esenca jing, ki se skladišči v ledvicah, se med orgazmom izčrpa, zato lahko čezmerna spolna dejavnost telo oslabi. To lahko privede do vrste zdravstvenih težav. Pogled TKM na spolnost je tako precej drugačen, kot ga promovira naš, zahodni svet.

O ledvični esenci jing

Skladišči se v ledvicah in je najpomembnejša energija, spolna energija, zaradi katere smo nastali. Raven esence podedujemo od naših staršev, zato se tudi naš imunski sistem in dovzetnost za bolezni izraža z njo. Esenco v življenju počasi izgubljamo, jo porabljamo, zato se naše telo počasi stara, pretoki energij se upočasnijo, organi izgubljajo moč optimalnega delovanja. To je naravni cikel življenja. Lahko pa svojo esenco krepimo in jo ohranjamo s pravilno prehrano, zelišči, športno aktivnostjo in dobrim spancem. Na esenco jing TKM gleda kot na denarno valuto. Predstavljajte si, da se zbudite v dan, ko imate na voljo recimo 50 evrov. Ta denar porabljate za vse delo in stres, ki ga opravite v enem dnevu, razmišljanje, načrtovanje, hitenje, stres v službi. Na koncu dneva se izkaže, da ste porabili več, kolikor ste v resnici imeli na razpolago. Enako se dogaja z esenco. Če je izgubite več, kolikor je imate na razpolago, iz dneva v dan, iz tedna v teden, se ta manko začne kazati na telesnem, mentalnem in duševnem področju. Telo se izčrpa in zboli. Z orgazmom in pretirano spolno dejavnostjo se esenca še dodatno izčrpa, zato je po mnenju kitajske medicine pametno upoštevati nekaj nasvetov, kdaj se spolnosti raje izogniti oziroma jo prestaviti na drug dan.

Kdaj se je dobro izogniti spolnim odnosom?

  • Kadar se počutite utrujene, lačne, šibke, čustveno preobremenjene in pod stresom!
  • V ekstremnih vremenskih razmerah: kadar močno dežuje, v gosti megli, med nevihtami, zelo mrzlim vremenom ali previsokimi temperaturami!
  • Pod vplivom alkohola – čeprav ima alkohol tudi pozitivne učinke na samo vzdržnost in akt, alkohol ledvično esenco močno izčrpa in dolgoročno pripomore do nastanka najrazličnejših bolezni.

Daj, kar želiš prejeti!
Po mnenju tradicionalne kitajske medicine je spolna aktivnost tudi zelo pozitivna in priporočljiva, saj se med spolnim aktom izboljša cirkulacija telesnih tekočin in energije či po meridijanih. Zastajanje energije namreč telesu povzroča velik stres, zato tudi zbolimo – ženske zaradi pomanjkanja orgazmov še toliko prej na mentalnem in čustvenem področju. Več je anksioznosti, depresije, splošnega nezadovoljstva. Zastajanje energije povzroča tudi kronična obolenja in hitrejše staranje telesa, uma, duha. Zato TKM svetuje, da se v spolnosti ohranja zdravo ravnovesje, ne preveč in ne premalo seksa. In predvsem, da se spolnosti predajate takrat, ko ste spočiti in dobro razpoloženi, saj gre navsezadnje za izmenjavo energij, zato dajte to, kar si želite prejeti tudi nazaj – ljubezen, pozitivno energijo in še enkrat ljubezen!

DELITE
Pomakni se na vrh