47 vbodov

Dnevnik ozdravljene pesimistke

December leta 1994. Alison Botha uživa s prijatelji na plaži, v Port Elizabethu, mestu v Južni Afriki. Po napornem dnevu v zavarovalnici, službi, ki jo ima rada, si Alison privošči sproščen popoldan na plaži. Zabavo nadaljujejo pri njej doma, potem pa prijatelje še razvozi domov. Končno se vrne, utrujena in pripravljena na spanje, ura je čez polnoč. Še preden pred svojo hišo izstopi iz avtomobila, se zanjo začne nočna mora. Kar se ji bo zgodilo v prihodnjih nekaj urah, si težko zamisli tudi kak bizaren scenarist filmov groze. Njena zgodba je vse prej kot fikcija.

Nekdo odpre vrata avtomobila. Alison zagleda nož. Moški ji z rezilom v roki zagrozi, naj se premakne na sovoznikovo mesto. Alison v strahu posluša oboroženega neznanca. Ta se usede na voznikovo mesto, prižge avtomobil in odpelje. Reče ji, da je ne bo poškodoval, da hoče samo voziti njen avto in naj da mir, pa bo vse v redu. Alison je  preplašena, vendar nima drugega izhoda.

V mestu moški pobere še svojega prijatelja in odpelje avtomobil ven iz mesta, proti puščavi. Prestrašena Alison ju prosi, naj jo izpustita, ponuja jima denar in vozilo, vendar njenih prošenj ne upoštevata. Ko avtomobil zapelje z glavne ceste, v puščavo in grmovje, se zaustavijo. Alison takrat dojame, da se bo zgodilo nekaj groznega.

Rečeta ji, da jo bosta posilila. »Če se boš upirala, bo samo še huje,« ji zagrozita. Ne upa se jima upirati. Zapre oči in poskuša izklopiti svoje telo in misli. Po surovem posilstvu jo moški, ki je prvi stopil v njen avto, poskuša zadaviti. Čeprav se Alison onesvesti, je to še ne ubije. Njen napadalec, živčen, ker žrtev ne umre takoj, potegne izza pasu nož.

30-krat jo zabode. V trebuh in genitalije. Rane so tako globoke, da se ji vidijo notranji organi, ampak Alison še kar živi in diha. To njenega napadalca dodatno razjezi, z nožem ji zareže tudi v vrat. V predel vratu jo zabodel 17-krat. Zdaj je zadovoljen, prepričan je, da jo je končno ubil in da nihče ne more preživeti takšnega napada.

Moška se odpeljeta, Alison pa obleži na cesti. Izgublja veliko krvi, notranji organi lezejo iz njenega trebuha, vrat ima skoraj prerezan. Ampak ona še kar diha. Kakšna neverjetna sila je to naše življenje. Alison se, ko končno pride k zavesti, zave, da bo umrla, če ne bo hitro poiskala pomoči. S svojo krvjo na asfalt napiše imena napadalcev, ki ju je prepoznala. V zadnjem poskusu, da reši svoje življenje, se začne plaziti proti glavni cesti, z eno roko drži svoja čreva, da ji ne padejo ven, z drugo pa glavo, saj bi lahko z naglim sunkom izgubila tudi njo, dobesedno.

Alison že misli, da je z njo konec, da ji ne bo uspelo, ko se pred njo nepričakovano pojavi motorist. Šokiran zaradi grozljivega prizora, ki ga zagleda, se mu vseeno uspe zbrati in poklicati reševalce. V bolnišnici Alison rešijo življenje. Eden izmed zdravnikov izjavi, da v svojih 14 letih prakse še nikoli ni videl, da bi kdo preživel tako težke poškodbe.

Alison Botha je preživela 30 vbodov v predel trebuha in genitalij ter dodatnih 17 vbodov v vrat. Na sodišču je pričala zoper svoja napadalca, ki sta še vedno v zaporu. Alison je potrebovala veliko let, da si je pozdravila poškodbe in psihične travme, ki so jo zaznamovale tisto decembrsko noč. Naučila se je, da obstajata dve vrsti bolečin: tista, ki te prizadene, in tista, ki te spremeni.

Danes je Alison borka za ženske pravice in žrtve posilstev, piše knjige, navdihuje ter motivira druge ženske po svetu. Je mama dveh sinov. Pa naj še kdo reče, da življenje ni eno samo veliko čudo. Četudi morda v življenju kdaj pademo, zaradi sebe ali pa zaradi višjih okoliščin, se nikoli, ampak res nikoli ne smemo bati znova vstati, poskusiti, iti naprej, se imeti rad, živeti. Težka lekcija ne sme okamniti našega srca, to dokazuje tudi Alisinina zgodba. Najboljše življenjske lekcije se naučimo iz svojih največjih napak in najbolj groznih situacij, s katerimi se spopademo na poti tega našega nepredvidljivega življenja. Včasih tudi iz najslabših stvari lahko zraste nekaj dobrega.


Katarina Keček je novinarka, voditeljica in avtorica romana
Umetnost zavijanja z očmi, ki vsak ponedeljek oriše svoj pogled na dogajanje v zadnjem tednu v rubriki Dnevnik ozdravljene pesimistke.

DELITE
Pomakni se na vrh