TRPOTEC, KRALJ POTI

Pomagaj si sam in bog ti bo pomagal

V nekaterih starih zapisih je trpotec (Plantago major ali Plantago lanceolata) imenovan kralj poti. Ugodno rastišče zanj so zbita tla, kjer težko raste kaj drugega kot trpotec, ki tam dobesedno kraljuje. V neolitiku in starejši bronasti dobi so nastajale prve gručaste naselbine in njihovi prebivalci so »izhodili« prve poti, ki so ponujale ugodne razmere za rast trpotca. Te poti so bile v resnici poti duhov in bogov, ravne in urejene poti med bivališči živih in bivališči mrtvih, poti do mesta, kjer so izvajali obrede, opravljali daritve, častili prednike in duhove zemlje, vode, ognja, zraka. Po tej poti so bogovi prihajali k ljudem in po njej so mrtvi odhajali v onostranstvo. To so bile svete poti, ki so jih skrbno negovali, in na njih ni smelo rasti nič. Toda trpotec se je vedno znova zarasel, zato so ga povezali z boginjo spodnjega sveta Prozerpino (Perzefona), vladarico sveta mrtvih. Večina smrti v človekovi daljni preteklosti je bila posledica poškodb in izkrvavitve. Ko se je ranjen človek odpravljal na pot k Perzefoni, mu je ta na njegovo pot nasula trpotec, ki zaustavlja krvavitve, in mu s tem ponudila možnost preživetja. Duhovi in bogovi so dobrohotni, narava je modra, človek pa je na svoji evolucijski poti na vse to pozabil.

Močan terapevtski učinek trpotca danes lahko razložijo kemijske analize vsebnosti, včasih pa je ljudi pri uporabi trpotca v zdravilen namene vodilo izkustvo. Zaradi močnega antibakterijskega, protivirusnega in protivnetnega učinka je spadal v vsako domačo lekarno, nadvse učinkovit pa se je izkazal tudi kot zdravilec ran. Sodobne raziskave so na podlagi farmakoloških vsebnosti trpotca poudarile tudi njegovo antioksidativno sposobnost in protitumorski učinek. V znanstvenih revijah je bila od leta 1937 objavljena vrsta raziskav o terapevtskem učinku trpotca v izolirani obliki ali v kombinaciji z drugimi zelišči ali zdravili. Številne študije so pokazale, da izvleček trpotca upočasni rast rakavih celic in zagotavlja močno zaščito pred negativnimi stranskimi učinki kemoterapije.

Trpotec je tudi odlično sredstvo v boju proti nikotinski odvisnosti. Žvečenje svežih trpotčevih listov pokvari okus tobačnega dima, obenem pa čisti pljuča.

Iz ljudskega zdravilstva nam je poznano delovanje trpotca pri zaustavitvi krvavitev: če na krvavečo rano položimo list trpotca, bomo krvavitev hitro ustavili. V poletnih dneh, ko smo na sprehodih v naravi pogosto izpostavljeni pikom komarjev in ugrizom klopov, je trpotec najboljša prva pomoč: list trpotca požvečimo, da spusti sok, ga oblikujemo v kroglico in z njo podrgnemo po mestu pika ali ugriza ter s tem preprečimo okužbo.


Maria Ana Kolman, raziskovalka, fitoterapevtka in pisateljica. O sebi pravi, da ni niti zdravilka niti šamanka, pa vendar s svojim znanjem iz medicine, šamanizma, vrste zdravilnih tehnik in fitomedicine pomaga mnogim. Ustvarja rubriko Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.

DELITE
Pomakni se na vrh