Nori skok v neznano

Ste že slišali za skok v neznano ali tako imenovani »leap of faith«? Seveda ni govor o izrazu, ampak akrobatskem manevru, ki je z leti postal zaščitni znak franšize Asasinov nazor (angl. Assassin’s Creed). Omenjeni trik, pri katerem liki iz igre skočijo z vrtoglave višine na mehko podlago, je navdihnil akrobate Dunking Devils, ki so se manever odločili prenesti tudi v resnično življenje! Leteči vragi so se v sklopu svoje videoserije odpravili na čudovit grad Snežnik in se s kar 17 metrov višine pognali v zrak, pri čemer jih pri tleh ni čakala pristajalna blazina, temveč zgolj kup sena! Kratki utrinki s snemanja so na TikToku dosegli že več kot 20 milijonov ogledov, zdaj pa so nam fantje postregli še z enim delom svojega novega podviga.

Za Devilse je pri izvajanju akrobatskih trikov varnost vedno na prvem mestu, zato so se ambicioznega podviga lotili zelo premišljeno. Pred snemanjem so pozorno spremljali vremensko napoved, saj bi dež in mokro seno onemogočila uspešno izvedbo trika – ali pa bi se končalo s kupom poškodb. Da bi si zagotovili čim mehkejši pristanek, so fantje priskrbeli kar štiri tone sena, ga razrahljali in nato oblikovali v ogromen kup. Čeprav je v višino meril kar tri metre in bil velik za šolski avtobus, je bilo območje pristanka zelo ozko, kar je zahtevalo še večjo previdnost. Pri preizkušanju »naravne pristajalne blazine« so se leteči vragi postopoma povzpenjali višje, dokler niso prišli do svojega cilja –  vrtoglavih 17 metrov. Z vrha zibajočega se žerjava se je v slogu filma Asasinov nazor proti kupu sena pognal Matevž Pogačar in tako »skok v neznano« uspešno izvedel tudi izven videoigre.

»Že dolgo smo razmišljali, da bi namesto klasične napihljive blazine za skakanje uporabili seno. Čeprav nismo bili čisto prepričani, da nam bo uspelo skočiti s ciljne višine, moram reči, da se je seno izkazalo za zelo udobno! Sicer smo imeli kar nekaj dela s pripravo – seno smo morali razrahljati in naložiti dovolj visoko, da je pristanek bil varen. In ker se je po vsakem pristanku zbilo, smo morali postopek ponoviti pred čisto vsakim skokom, saj smo le tako lahko zagotovili dovolj varnosti. Skakanja smo se lotili postopoma: začeli smo pri štirih metrih in se nato postopoma pomikali višje, dokler nismo prišli do 17 metrov. Skok s te višine je bil kar strašljiv, predvsem zaradi žerjava, ki se je nenehno zibal. Kljub ogromnemu kupu sena je bilo območje pristanka zelo ozko, zato je bilo treba skok izvesti zelo natančno,« pojasnjuje Matevž Pogačar, član skupine Dunking Devils in akrobat DD Squada.

DELITE
Pomakni se na vrh