Prostovoljna prisila

Irena Pirman

Pamet v roke

Ena od zadnjih cvetk Jelka Kacina je bila, da tistih, ki se ne bodo cepili, ne bo nihče pogrešal. Če k njim prištejemo še tiste, ki jih Janez Janša pošilja v Venezuelo, bo v naši državi kmalu veliko prostora. Res pa je, da bo tistih, ki se nočejo cepiti, očitno čedalje manj. Vrli možje in žene v službi vlade in vseh zaslužkarjev, ki se (denarno) okoriščajo z epidemijo, pripravljajo najrazličnejše dodatne ukrepe ali podaljšujejo že obstoječe, da bi ljudi prisilili v cepljenje. Čeprav, kajneda, je to še VEDNO PROSTOVOLJNO.

Če želite obiskati svojca v domovih za ostarele, vam tako rekoč ne preostane drugega, kot da se greste cepit, sicer so kolobocije z naročanjem na obiske in kdo ve, kaj si še bodo izmislili. Ker teh svojcev dolgo nismo videli, se pač vdamo v usodo. In da, seveda s tem, ko se cepimo, načeloma zaščitimo tudi njih, ampak to je nič drugega kot – prostovoljna prisila. Oksimoron, ampak v naši državi nam jih nizajo kot po tekočem traku.

Zanko so začeli zategovati tudi okoli različnih organizacij, pri katerih delajo prostovoljci. Najprej so bile dovolj maske. A ko je število okuženih začelo padati, cepljenih in testiranih pa je bilo še vedno premalo – beri: še vedno imamo preveč testov in cepiva –, se je začelo pritiskati še na prostovoljce. Testiranje, cepljenje ali pa nič. Prostovoljna prisila prostovoljcev. Ni kaj, dobro se sliši.

Po načelu roka roko umije – jaz dam tebi teste in te nagradim tako ali drugače – bo verjetno naraslo tudi število delodajalcev, ki bodo od svojih zaposlenih – ali kandidatov za neko delovno mesto – zahtevali vsaj teste, če že ne kar cepljenje.

In ko bo vsa Slovenija precepljena, ko nas bodo morda ob zmagi znova preletela vojaška letala, kaj potem? Oh, poletje na Hrvaškem bo čofotajoče toplo in radostno, jeseni pa bo že od kod prifrčal nov virus. Ali pa se bomo pač morali cepiti še zaradi starega.

In znova se bodo pojavila farmacevtska podjetja in mladci, ki bodo nabavljali sporne stvari po super cenah in super provizijah, da se bo navadna raja še naprej prostovoljno prisilno cepila in testirala.

No ja, vsaj elastik, rdečih ali belih za papirnate maske, bo, upajmo, dovolj.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh