Čaj iz mandarininih lupinic za poletne dni

Ohrani ravnovesje s TKM

Ko jemo mandarine, navadno niti ne pomislimo na to, da bi bila lahko užitna tudi lupina. Tako je že od nekdaj in tudi starodavni Kitajci so sprva jedli samo njeno pulpo. Vendar so počasi odkrili, da ima lahko tudi lupinica blagodejne učinke na telo, poleg tega pa niti ni tako napačnega okusa, zato so jo postopoma začeli vse bolj vključevati v nastajajoče izročilo tradicionalne kitajske medicine.

Mandarinina lupinica pripomore k lažjemu izločanju sluzi iz telesa

Mandarinina lupinica ima kisle, aromatične, grenke in tople lastnosti. Največji učinek dosežemo, če uporabimo čim starejšo lupinico, zato se v kitajskem jeziku imenuje čen pi, kar v prevodu pomeni »stara lupina«. Blagodejno vpliva predvsem na pljuča, želodec in vranico. V TKM se uporablja za uravnavanje pretočnosti vitalne življenjske energije či, za krepitev vranice ter pospeševanje izločanja vlage in sluzi. Pripomore torej k lažjemu izkašljevanju čezmerne sluzi, pijemo pa ga tudi v primerih zmanjšanega apetita (zaradi bruhanja ali diareje), tiščanja v prsih ali občutku napihnjenosti trebuha. Pomaga pa tudi na primer ob težavah s prepogostim uriniranjem, saj pripomore k skrčenju žilic, ki s krvjo oskrbujejo ledvice.

Priljubljena poletna pijača za boljšo prebavo

Čaj iz mandarininih lupinic je na Kitajskem zelo priljubljen. Po okusu in lastnostih so bile nekoč najbolj znamenite mandarinine lupinice iz Džjangmena v Kantonu, vendar pa z vse večjo razširjenostjo mandarin razlike med njimi danes niso več tako velike. Poleti je čaj iz mandarininih lupinic priljubljena pijača, ki pomaga uravnavati prebavo. V tem času namreč ljudje pojedo preveč sladoleda ter popijejo preveč mrzlega piva in drugih pijač, s čimer preveč obremenijo želodec in imajo lahko prebavne težave. Čaj jih pomaga olajšati.

Vendar čaj iz mandarininih lupinic na Kitajskem ni le zdravilo, ampak tudi osvežilna pijača, ki jo kupimo v trgovini in je lahko gazirana ali negazirana.

Posušene mandarinine lupinice lahko dodajamo tudi različnim kašam ali ribam kot začimbo.

Priprava napitka

3–5 gramov posušenih lupinic mandarine v 2-decilitrski skodelici prelijemo z vrelo vodo in jih pustimo v vodi tudi med pitjem. Priporočljivo je pitje čaja približno trikrat na teden, če nam je čaj zelo všeč, pa lahko tudi večkrat. Po želji lahko dodamo tudi nekaj medu ali limono.

DELITE
Pomakni se na vrh