Danes je mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi v društvu Humanitarček poudarjajo, da je nasilje ne glede na obliko nasilje, ki si ga nihče ne zasluži. Ker predvsem starostniki o tem ne zmorejo spregovoriti, je pomembno, da govorimo mi, so pozvali. Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina meni, da je treba ob zaznavi nasilja ukrepati.

Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje nasilje nad starejšimi kot enkratno ali ponavljajoče se dejanje, ki se lahko pojavi v vsakem zaupnem razmerju, povzroči pa veliko škodo ali stisko starejše osebe. Še vedno gre za sivo polje neodkritega in zamolčanega nasilja, so v društvu zapisali v sporočilu za javnost.

Najbolj očitni so sicer znaki fizičnega nasilja, pogoste so psihične in čustvene zlorabe, ekonomsko izkoriščanje in različne oblike zanemarjanja, tudi spolne zlorabe niso redke. Starejši namreč o tem, da doživljajo nasilje s strani lastnih otrok, vnukov, drugih sorodnikov ali pa s strani negovalcev, zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, zelo težko spregovorijo.

Starejši so ena najranljivejših skupin

Po podatkih Inštituta Antona Trstenjaka je 7,4 odstotka starejših od 50 let nasilje že doživelo, razmerje med moškimi in ženskami je 3:1. Rezultati raziskave so tudi pokazali, da je bilo največ žrtev starejših od 75 let, večina je bila žensk, so navedli v društvu. Glavni vzroki za nasilje pa so bili telesna nemoč starostnika in pomanjkanje socialnih stikov ter odvisnost od povzročitelja.

Kaznivih dejanj nasilja nad starejšimi je po podatkih policije približno 5000 na leto, njihovo število pa se vsako leto zviša za približno 300. Kar 90 odstotkov povzročenega nasilja nad starostniki je nehotenega, so še navedli v društvu.

Starejši so po mnenju varuha človekovih pravic Petra Svetine ena najbolj ranljivih skupin, ki je mnogokrat spregledana in preslišana. “Na pojav nasilja moramo biti pozorni ves čas in ukrepati, če ga zaznamo, je pred tem dnevom opozoril Svetina in pozval k pozitivnemu odnosu do staranja. Ob tem je izpostavil, da nobena okoliščina ni in ne sme biti opravičilo za nasilno dejanje.

Generalna skupščina ZN je mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, 15. junij, razglasila leta 2011 z namenom, da bi se v svetu slišal glas proti nasilju nad starejšimi.

DELITE
Pomakni se na vrh