Trideset minut gibanja na dan prežene bolečine stran!

Bolečine v križu so postale pogoste spremljevalke ljudi, ki imajo pretežno sedeče delo za računalnikom. Dolge ure sedenja brez premora, po možnosti s prekrižanimi nogami, vodijo v kronične bolečine ledvenega predela, kar zanesljivo ne vpliva spodbudno na sam proces dela in razmišljanje o strategijah, načrtih, izzivih, ki nam jih prinaša delo. Kako po mnenju tradicionalne kitajske medicine (TKM) poskrbeti za preventivo in tudi kurativo, ko se pojavijo težave?

Preventivni ukrepi

Gibanje: raztezni vaji most in letenje
Ni vam treba postati vrhunski atlet, vendar vključite nekaj gibanja v svoj vsakdan. 30 minut gibanja na dan prežene bolečine stran, naj bo vaš moto. V športne aktivnosti vključite tudi raztezne vaje, še posebej jogijsko vajo most (ležite na hrbtu, kolena pokrčite in dvignite medenico) ter vajo letenje (ležite na trebuhu ter dvignite v zrak noge in roke ter jih nekaj časa držite v zraku, kolikor gre).

Razmigajte sklepe med delom za računalnikom
Med delovnikom, ko veliko časa preživite pred računalnikom, vsaj enkrat na uro vrtite sklepe: začnite pri glavi in vratu, nadaljujte s kroženjem ramenskega obroča, dobro minuto namenite vrtenju zapestnega sklepa in vaših prstov. Potem pomigajte z boki v levo in desno stran, masirajte kolena ter vrtite še gležnje. Telo vam bo neizmerno hvaležno.

Suha oblačila
Če je vaša šibka točka križ, potem bodite pozorni nanj tudi med poletnimi meseci, še posebno ko pridete iz morja. Vedno se preoblecite v suha oblačila in poskrbite, da veter ne podre v vaše telo. Enako velja, kadar je v ozračju veliko vlage. Vlaga, hlad in veter so po teoriji tradicionalne kitajske medicine trije škodljivi vplivi, ki v telesu povzročajo zastajanje in posledično izzovejo bolečino. Še posebno pozorni bodite na sklepe in kosti v prehodnem obdobju, saj nas takrat vreme lahko precej zavaja.

Lajšanje bolečine – kurativa

Akupunktura
Akupunktura je naravni analgetik, ki spodbudi pretok telesnih tekočin in vitalno energijo či po meridijanih, zaradi česar bolečina postopoma izzveni. Zdravnik Wang jo v tem primeru rad kombinira z ventuzami ali vakuumskimi kozarci, ki se polagajo na telo, s čimer iz telesa preženemo presežke, kot so nakopičeni toksini, prej omenjena vlaga, veter ali hlad, ki so povzročitelji bolečine. Če je le možno, si akupunkturo privoščite takoj, ko se bolečina pojavi, saj bo potrebnih manj terapij in že takoj se boste počutili veliko boljše.

Zeliščni obliži in olja
Na predel, kjer je bolečina najmočnejša, za 12 ur nalepite zeliščni trak, lahko tudi čez noč. Zelišča, ki so po lastnostih topla, poskrbijo za hitrejšo cirkulacijo, s čimer se zmanjša bolečina. Na boleč predel si lahko vmasirate tudi olje žafranike, kafre, citronele, cimetovih listov in podobno.

Masiranje točke LI4
Točka LI4 leži na meridijanu debelega črevesa in jo najdemo na roki, natančneje med palcem in kazalcem v zgornji vdolbini. Točki na obeh rokah masirajte od 5 do 10 minut z globokimi, srednje močnimi pritiski, da občutite manjše nelagodje. To točko uporabljajo zdravniki TKM za lajšanje najrazličnejših bolečin, od bolečin v križu do glavobolov, pri migrenah itd.

Za konec še ena zanimivost: V tradicionalni kitajski medicini bolečih predelov nikoli ne hladimo, temveč ogrevamo. Izjema je le akutno stanje, kjer je prisoten vnetni proces, kot je vročina na dotik ali močno zatekanje. Zakaj boleči predel segreti? Ker toplota pospešuje cirkulacijo in hitrejše razprševanje ujetih toksinov in patogenov iz telesa, s čimer dosežemo ne samo hitrejše okrevanje, temveč tudi protibolečinski učinek.

Dao TKM

DELITE
Pomakni se na vrh