Obnova javnih vrtcev v Ljubljani

V Ljubljani nadaljujejo z obnovami javnih vrtcev. V teh dneh so odprli celovito prenovljene prostore Vrtca Viški gaj, enota Zarja, in Vrtca Kolezija, enota Murgle. Obe prenovi sodita v okvir javno-zasebnega partnerstva Energetska obnova Ljubljane (EOL 3), vrednost obeh investicij je znašala 4,3 milijona evrov, so danes sporočili Mola.

Enoto Vrtca Viški gaj, Zarja, so v sklopu energetske obnove so sanirali dotrajane elektroinštalacije, zamenjali razsvetljavo in uredili toplotno ogrevanje. Posodobili so tudi notranje površine vrtca. V okviru zunanje ureditve so postavili nadstrešek in kolesarnico ter uredili igrišče.

Vrednost investicije je po navedbah iz Mestne občine Ljubljana (Mol) znašala skoraj dva milijona evrov, od tega so na energetsko sanacijo v projektu EOL 3 porabili približno 451.000 evrov. Izvajalska dela in oprema je občina zaupala ljubljanski gradbeni družbi GP Jarše.

Celovito so prenovili tudi Vrtec Kolezija, enoto Murgle, in sicer so uredili novo kuhinjo, s prizidkom pa so pridobili nov večnamenski prostor. Izvedli so energetsko obnovo objekta, posodobili notranje površine ter uredili zunanjost objekta z igriščem. Vrednost investicije je znašala približno 2,3 milijona evrov, od tega energetska sanacija skoraj 573.000 evrov, delež sofinanciranja Eko sklada pa skoraj 30.000 evrov. Izvajalec gradbenih del in opreme je ljubljanska družba VG5.

Obe prenovi sodita v okvir javno-zasebnega partnerstva EOL 3, s katerim s konzorcijem Petrol in Resalta izvajajo energetske prenove objektov v Molu. Po podpisu koncesijske pogodbe leta 2017 so obnovili 48 javnih kulturnih, športnih in zdravstvenih objektov, vzgojno-izobraževalnih ustanov ter objektov mestne uprave. Leto kasneje so v drugi fazi projekta prenovili še enajst objektov, in sicer štiri osnovne šole, tri vrtce, dva objekta lokalne samouprave in dva športna objekta.

Z obnovo objektov so po navedbah Mola znatno zmanjšali porabo energentov ter prispevali k bolj čistemu in zelenemu okolju v našem mestu, ohranili pa so tudi več kot 170.000 dreves.

Trenutno poteka že tretja faza projekta, v okviru katere obnavljajo predvsem šole in vrtce. Skupaj bodo obnovili 27 objektov, 17 izmed njih celovito, deset pa delno. Od teh so letos že uspešno zaključili sedem celovitih prenov in tri delne. Z omenjenimi prenovami bodo dosegli 968 ton manj izpustov ogljikovega dioksida, kar predstavlja količino, ki jo letno vsrka 108 hektarjev gozda. “Za lažjo predstavo, to je površina v velikosti štirih Grajskih gričev,” so še navedli na Molu.

DELITE
Pomakni se na vrh