Od januarja do marca ob večjem domačem telefonskem prometu poslanih manj sporočil

V Sloveniji se je v obdobju od januarja do marca na letni ravni povečal tako fiksni kot mobilni domači odhodni promet, prvi za odstotek in drugi za devet odstotkov. Ob tem so uporabniki mobitelov poslali 15 odstotkov manj sporočil SMS in osem odstotkov manj sporočil MMS, je danes objavil statistični urad.

V fiksnem telefonskem omrežju je bilo v prvem četrtletju ustvarjenih skupno skoraj 1,7 milijona ur odhodnega govornega prometa (domačega in mednarodnega), kar je za odstotek več kot v tem času lani. Domači odhodni fiksni promet je bil za tri odstotke večji, pri tem se je za 45 odstotkov povečal promet iz fiksnega v mobilna omrežja, samo pri poslovnih uporabnikih je bila rast 60-odstotna.

Mednarodni odhodni fiksni telefonski promet je bil medtem za 24 odstotkov manjši kot v prvem trimesečju lani.

V prvem četrtletju je bilo zabeleženih več kot 24 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je na letni ravni devetodstotna rast. Pri tem je bil domači odhodni mobilni promet večji za 10 odstotkov, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa manjši za 24 odstotkov.

V enem letu se je odhodni mobilni promet v lastnem mobilnem omrežju povečal za osem odstotkov, v druga mobilna omrežja za 11 odstotkov in v fiksna omrežja za 24 odstotkov.

V slovenskih mobilnih omrežjih je bilo zabeleženih skupno skoraj 469 milijonov odhodnih klicev, kar je štiri odstotke več kot v prvem četrtletju 2020, pri čemer je bilo število domačih odhodnih klicev prav tako višje za odstotke, število odhodnih klicev v mednarodna omrežja pa nižje za 24 odstotkov. Število odhodnih klicev iz mobilnega v fiksno omrežje je bilo večje za 20 odstotkov.

V prvem četrtletju je bilo poslanih okoli 541 milijonov sporočil SMS, kar je 15 odstotkov manj kot pred enim letom. Zasebni uporabniki so jih poslali 17 odstotkov manj, poslovni uporabniki pa pet odstotkov manj. Poslanih sporočil MMS je bilo skoraj 28 milijonov, kar je osem odstotkov manj kot v prvem četrtletju lani.

Prek mobilnega širokopasovnega dostopa je bilo prenesenih skoraj 56 milijonov gigabajtov podatkov, pri čemer ni upoštevan prenos podatkov prek brezžične tehnologije. Količina je bila na letni ravni večja za 32 odstotkov.

Ob koncu prvega četrtletja se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo več kot 658.000 širokopasovnih priključkov ali štiri odstotke več kot v tem času lani, pri čemer se je število priključkov z optičnim dostopom povečalo za 15 odstotkov, prek kabelskega modema pa za štiri odstotke.

DELITE
Pomakni se na vrh