Na Goričkem odprli predelovalni obrat za zelišča in sadje

V učnem centru za pridelavo, vzgojo in predelavo zelišč v Fokovcih na Goričkem, ki je del zeliščne oaze na posestvu Vidov Brejg, so odprli predelovalni obrat za zelišča in sadje. Do petka bodo pripravili več predavanj, predstavitev in srečanj.

V okviru projekta Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu skozi socialne inovacije so imeli danes predavanje Razvoj in pozicioniranje produktov v okviru projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, na kulinaričnem doživetju Z vrta na mizo pa so se v okviru projekta Ekološki mlečni izdelki in zelišča z Goričkega v trajnostni prehranski verigi predstavili učenci Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor ter kuharski mojster Leon Pintarič iz gostilne Rajh.

Tanja Buzeti, vodja projekta, ki sta ga podprla evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in Slovenija v okviru programa razvoja podeželja, ob bratu načrtuje predelavo zelišč v sirupe in kozmetične izdelke. Predvsem pa želi povezati tamkajšnje butične zgodbe na Goričkem. Kot pravi, gre za zelo lep zgodbo revitalizacije kulturne dediščine, saj so odkrili in oživili posestvo, ki je staro skoraj 100 let, a je bilo zadnji 20 let pozabljeno.

Tudi predsednik sveta za razvoj turizma pri Turistični zvezi Slovenije Jože Prah je ob odprtju poudaril, da gre za biser, ki je znova odkrit in bo krojil življenje, k njemu pa bodo prihajali ljudje ne samo iz Slovenije, ampak iz širše okolice.

Obrat je del zasnove kulinarične in turistično doživljajske butične ponudbe Goričkega, kjer se bodo zvrstila predavanja o pridelavi zelišč v času podnebnih sprememb, promocijskih in tržnih pristopih v okviru zelenega krožnega gospodarstva, o ritmih narave v povezavi s človeškim zdravjem.

DELITE
Pomakni se na vrh