Slovaška bo prodala ali podarila 160.000 odmerkov cepiva Sputnik V

Slovaška vlada je danes sprejela odločitev, da bo prodala ali podarila 160.000 odmerkov cepiva Sputnik V, predvsem naj bi to veljalo za države Zahodnega Balkana. Za prodajo ali donacijo ruskega cepiva bo Bratislava sklenila dvostranske sporazume s tretjimi državami, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Na Slovaškem se je do torka za cepljenje s cepivom Sputnik V prijavilo skupno 14.214 ljudi, dejansko pa jih je bilo z odmerkom tega cepiva cepljenih 8004.

Po navedbah Tasr je Argentina že izkazala interes za nakup cepiva Sputnik V, medtem, ko so Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija in Albanija izkazale interes, da bi rusko cepivo prejele kot donacijo.

Bivši slovaški premier in sedanji finančni minister Igor Matovič je nabavil 200.000 odmerkov ruskega cepiva. Njihov rok uporabe se izteče poleti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Matovič je krivdo za neuspeh kampanje cepljenja s Sputnikom V pripisal “podli trimesečni kampanji” na družbenih omrežjih. Sam se z ruskim cepivom ni cepil, kar je utemeljil s tem, da je moral veliko potovati in da rusko cepivo ni bilo priznano v vseh državah.

Na Slovaškem z okoli 5,5 milijona prebivalcev je en odmerek katerega od cepiv proti covidu-19 doslej prejelo približno dva milijona prebivalcev. 25 odstotkov jih je prejelo dva odmerka.

DELITE
Pomakni se na vrh