Danes praznuje 73. rojstni dan legendarni Vinko Šimek

Danes praznuje legenda, eden največjih zvezdnikov pri nas: voditelj, pevec, humorist in še marsikaj – Vinko Šimek, ki je kot lik Jaka Šraufciger doživel izjemno priljubljenost in postavljal rekorde ne samo v priljubljenosti, pač pa tudi prodaji kaset. Tik pred 73. rojstnim dnem nam je zaupal, kaj razmišlja.

“Večer je. Pred praznikom. Tudi mojim. No, zase vem, da sem se pričakovano rodil na moj rojstni dan. In takrat še nisem vedel, da sem nekaj posebnega. To sem zvedel nekaj desetletij kasneje, ko se je Slovenija odločila, da se bo tudi ona rodila na moj rojstni dan. Tako zdaj praznujem dva rojstna dneva. In zdaj ne vem, na kateri rojstni dan sem bolj ponosen. Na moj rojstni dan me objame žena (na sliki z Vinkom je tudi njegova Sonja, op. p.), moja sinova, moje štiri vnukinje, moja snaha, moja sestra, nečaki, nečakinje, svaki, svakinje … to je zasebno, prisrčno, besede so iskrene in verjameš jim. Slavnostno pa me nagovori predsednik države, predsednik vlade, besede so hladne in interpretacija slabo naučena. In vsi mi želijo dobro kar tako počez, harmonika igra, nastopajoči pojejo, plešejo … vsa elita se veseli s slavljencem … In kje je ljudstvo? Pred tridesetimi leti so bili politiki pomešani med ljudmi, segali v roke, z vsakim brez izjeme. Časi se spreminjajo. V teh tridesetih letih so nekoč preprosti politiki postali elita, ki s svojimi dejanji ne kaže več iskrene domoljubnosti, še več, našo lepo Slovenijo so razprodali in povzročili razkol med ljudstvom, saj toliko sovražnosti še nikoli ni bilo. Ponosen sem na deželo Slovenijo z vsemi lepotami, ki jih ima, in iz srca ji želim, da bi bila tako srečna kot jaz s svojo družino tudi ona. In takrat bova lahko tudi skupaj praznovala rojstni dan.«

Tako razmišlja Vinko, ki je pred leti z Alpskim kvintetom posnel pesem Slovenija in jaz. Takrat je seveda verjel, da bo država danes v boljši kondiciji, kot je.

DELITE
Pomakni se na vrh