V bolnišnicah ne beležijo povečanega obiska bolnikov

Kljub vročinskem valu, ki je zajel Slovenijo, v bolnišnicah ne beležijo povečanega obiska bolnikov. Predstojnik internistične prve pomoči v ljubljanskem kliničnemu centru Hugon Možina je za STA danes povedal, da je sicer težko opredeliti, ali so posamezna poslabšanja stanj oz. bolezni neposredno povezana z višjimi temperaturami.

Kot je dodal Možina, ljudje očitno resno jemljejo opozorila, ki jih stroka ponavlja zadnjih nekaj let, čemur pritrjujejo tudi podatki. Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje so namreč opravili študijo povezanosti prihodov na internistično prvo pomoč z višjimi temperaturami v zadnjih letih, ki je bila objavljena konec leta 2020.

Kot je razvidno iz te študije, se je v letih 2016 in 2017 število obiskov v obdobju vročinskih valov pri nas zmanjšalo, kar se dogaja tudi v nekaterih drugih evropskih državah. To pa se lahko pripiše tudi boljši ozaveščenosti ljudi oz. dobremu zdravstvu, kar pomeni preventivi in kurativi, je dodal.

Strokovna vodja Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak je za STA povedala, da so prebivalci obalnih občin že navajeni na vročinske valove in se držijo pravila, da so več v senci in uživajo več tekočine. “Sedaj imamo le enodnevne goste, zato ti verjetno poiščejo pomoč, ko se vrnejo domov. Predvsem to velja za sončne opekline. Bomo videli, kaj bo julija in avgusta,” je dodala.

Tudi v celjski bolnišnici v zadnjih dneh zaradi vročine niso zaznali povečanega obiska ljudi.

DELITE
Pomakni se na vrh