V Dubrovniku se veselijo povratka slovenskih gostov

Hrvaški turistični biser Dubrovnik se ob zaključevanju obdobja koronske krize veseli povratka slovenskih gostov. Podžupanja Dubrovnika Jelka Tepšić je na novinarski konferenci izpostavila, da si bo mesto, ki je lani ustvarilo le petino turističnega obiska iz leta 2019, še naprej prizadevalo za vzdržni in odgovorni turizem.

Slovenci so bili v Dubrovniku vedno pomembni gostje, je na novinarskem dogodku, ki so ga v tem hrvaškem mestu pripravili ob prvem letošnjem čarterskem poletu v organizaciji slovenske turistične agencije Palma, poudarila Tepšićeva. Med drugim so bili prav slovenski gostje tisti, ki so Dubrovnik radi obiskovali zunaj glavne poletne sezone. “Veseli nas, da se vračajo tudi ob koncu koronske krize, ki je naš kraj močno prizadela,” je dejala.

Spomnila je, da je Dubrovnik kot turistična destinacija močno odvisen od letalskega prometa, zato je lani utrpel še posebej hud padec turističnih prihodov in prenočitev. “Dubrovniško gospodarstvo se v veliki meri naslanja ravno na turizem. Kriza nas je naučila, da moramo delovati še v druge smeri in s tem povečati odpornost,” je dejala Tepšićeva.

Podžupanja je spomnila, da je Dubrovnik v zadnjih letih slovel kot destinacija, ki jo ogroža prekomerni turizem. “Lani je prišlo do absolutnega obrata, ko je bilo mesto prazno,” je dejala. Leta 2019 so turisti v mestu ustvarili več kot štiri milijone prenočitev, lani pa je v luči pandemije covida-19 številka padla na 20 odstotkov tega dosežka. A tudi z obsežno pomočjo oblasti je mesto krizo prebrodilo in se vedeli vračanja turistov.

V Dubrovniku so sicer odločeni nadaljevati projekt Spoštuj mesto, s katerim so goste nagovarjali k primernemu obnašanju in spoštovanju destinacije. “Koronsko krizo smo prepoznali tudi kot priložnost, da naše projekte in načrte dokončno razvijemo,” je pojasnila Tepšićeva in poudarila, da želijo postati destinacija vzdržnega in odgovornega turizma.

Direktorica Hrvaške turistične zveze (HTZ) v mestu Dubrovnik Ana Hrnić je poudarila odgovorno ravnanje deležnikov v turizmu. “Spoštujemo vse epidemiološke ukrepe in priporočila, v Dubrovniku smo praktično prvi na Hrvaškem tudi zagnali program cepljenja turističnih delavcev, tako da imamo sedaj že zelo veliko precepljenost v prvi vrsti turističnih delavcev, pa tudi ostalega prebivalstva. Vsi, ki so se želeli cepiti, so že imeli priložnost,” je pojasnila.

Hrvaška je razvila tudi projekt Stay Safe in Croatia (Varno bivanje na Hrvaškem), h kateremu je po njenih besedah pristopila večina dubrovniških turističnih ponudnikov. Sicer je za Dubrovnik destinacija številka ena Velika Britanija, kjer so epidemiološke razmere še negotove, kot velik uspeh pa je Hrnićeva izpostavila osem neposrednih letalskih povezav z ZDA, ki se bodo vzpostavile julija.

Direktorica predstavništva HTZ v Ljubljani Metka Bradetić je spomnila, da slovenski gostje v dubrovniški regiji večinoma preživijo več kot devet noči, kar je več kot denimo v Istri ali na Kvarnerju. Na Hrvaškem so letos do začetka tega tedna sicer zabeležili več kot pol milijona nočitev Slovencev, kar je skoraj 60 odstotkov več kot lani. Trenutno je v južni sosedi okoli 47.000 Slovencev.

Direktor turistične agencije Palma Matej Knaus je spomnil, da bodo letos Dubrovnik in Ljubljano s čarterskimi leti povezovali ob nedeljah, predvidoma do začetka oktobra. “Destinacija ponuja veliko, zaznamuje jo vrednost za denar,” je prepričan. Prodaja je zaenkrat presegla 50 odstotkov, v Palmi pa verjamejo, da bodo povsem polna. Lani je sicer Palma v Dubrovnik pripeljala okoli 1500 Slovencev, letos računajo, da jih bodo dvakrat toliko.

Glede spreminjanja pogojev prehajanja meja, večkrat tudi z danes na jutri, Knaus pravi, da te stvari “niso prijetne, a jih z našo ekipo sodelavcev uspešno nagovarjamo in rešujemo”. “Verjamemo, da nas s 1. julijem in novim digitalnim potrdilom čakajo novi časi, ko bo prehod meja in potovanja znotraj Evrope absolutno sproščen,” je dodal.

Sicer pa gostom svetuje, da se odločijo za rezervacije prek agencij, ki so v aktualnih razmerah “varen pristan”. Svetuje jim tudi, naj se odločijo za aranžmaje, ki dve destinaciji povezujejo direktno, saj je to dobra popotnica in zagotovilo, da se izognejo potencialnim dodatnim zapletom. Pri Palmi letos strankam poleti nudijo neposredne povezave iz Ljubljane na 12 grških otokov, v Dubrovnik, Barcelono, na Mallorco, Tenerife, Portugalsko, Madeiro, pripravljajo pa še nekaj dodatnih posameznih posebnih letal na destinacije, ki Slovence še posebej zanimajo.

DELITE
Pomakni se na vrh